Камерън остана доволен от обиколката си на българо-турската граница

04.12.2015 | 19:00
Камерън остана доволен от обиколката си на българо-турската граница

По време на обиколката си на българо-турската граница на 4 декември британският премиер Дейвид Камерън разговаря с представители на Гранична полиция. Той се осведоми каква е числеността на охранителния контингент, разпологен на границата, за колко време е разположен там, с камери се осъществява контролът, как се следи българо-турската и гръчко-турската граница, как са оборудвани колите на Гранична полиция.

150 000 души миналата година са се опитали да преминат само по сухопътна граница, по данни на Гранична полиция. Амбицията на България е да издигне ограда по цялата граница до есента на 2016, стана ясно от разговора на двамата премиери с Гранична полиция.

„Ако ускорим процедурата по обществените поръчки“.

На границата бяха и кметът на Ямбол, и областният управител на Ямболска област, както и представител на британските служби, зам.-министърът на външните работи.

1598 души пазят турско-българската граница, стана ясно още от Гранична полиция. Над 500 са командированите служителите.

„Реагира се според обстановката. Имаше командировани и 1500 служители“.

Още по темата

На ГКПП Лесово се проверява всеки камион. Имало е случаи на откриване на по сто души, укрити в един камион, научи Дейвид Камерън по време на обиколката си.

Той се осведоми как турско-гръцката супохътна граница е подобна като терен на българо-турската, с изключение на областта около Одрин, където "гърците имат по-лесно наблюдение, заради равния терен".

Там е единственият сухопътен участък, 12 км с подобен тип ограда. В останалия участък границата минава по река Марица.

Британският премиер каза, че е впечатлен от оградата по границата, която продължава да се строи и напредъкът се докладва всеки петък.

Двамата министър-председатели посетиха регионалния команден център за цялата българо-турска граница с интегрирана система за наблюдение чрез 650 камери с термовизия и 2000 топлинни сензори и сензори за движение. 90 км от граница е покрита от системата. Допълнително има 11 големи камери, които покриват 300 км.

Цялата граница се покрива от системата Tetra, защото покритието на мобилните телефони не е много добро. 200 автомобила, 2000 патрулиращи са разположени по границата. Досега в охраната на границата са инвестирани 200 млн евро.

Премирът Борисов каза, че пътищата са тежки и камионите се разбиват много бързо и непрекъснато се ремонтират.

„Това е нашата сила – с тези системи и тези хора и усилия“, каза Борисов. „Има сили за бързо реагиране на 24-часово дежурство в невероятно трудни условия, но се справят много добре“.

Дейвид Камерън благодари на служителите на Гранична полиция „защото това е външна граница за ЕС, тя е важна и за Великобритания“.

Вижте видеото.

Чуйте коментара на британския премиер Дейвид Камерън за одобреното от парламента участие на Великобритания в операциите на коалицията в Сирия.