"Изгориха хората, целия квартал": Десетки жертви на атака срещу лагер край Рафах

Борел призова за уважение към решенията на Международния наказателен съд

27.05.2024 | 14:25 Редактор: Деси Николова

Най-малко 35 души са загинали при израелски въздушни удари край град Рафах според здравните власти в Ивицата Газа. По-рано бойци на групировката "Хамас" изстреляха за първи път от четири месеца ракети срещу Тел Авив.

Израелските сили са атакували лагера Тал ал-Султан, в който са настанени разселени. Според някои източници загиналите при нападението са над 40. Израелски военни заявиха, че целта на въздушния удар е бил комплекс, в който се събират високопоставени представители на "Хамас". 

"Те ги изгориха... изгориха хората, целия квартал. Хората продължават да горят", каза свидетел.

А в отговор "Хамас" изстреля осем ракети към Израел. Тел Авив беше огласен от сирени за първи път от месеци. Израелската армия съобщи, че няма пострадали. Всички ракети са били прехванати.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за уважение и от двете страни към решенията на Международния наказателен съд. По неговите думи решението за две държави изглежда по-трудно с всеки изминал ден, а единодушие по въпроса между държавите членки липсва.

"За жалост виждате обратното. Израел продължава своята операция в Рафах, въпреки призива на Съда да бъде спряна. А "Хамас" изстрелва ракети към израелците. И двете страни омаловажават решенията на съда", подчерта Борел.

Борел допълни, че ще работи за започването на специална мисия на Европейския съюз за подпомагане на доставките на хуманитарна помощ по суша през граничния пункт Рафах.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС