35 загинали и десетки ранени след израелски удар край Рафах

Ударът е засегнал център, управляван от агенцията на ООН за палестински бежанци

27.05.2024 | 07:01 Редактор: Толя Стоянова
35 загинали и десетки ранени след израелски удар край Рафах

След израелски ракетен удар по център за разселени хора край град Рафах в Ивицата Газа загинаха 35 души, а десетки са ранени, повечето от които деца и жени, предаде АФП.

По-рано медийната служба на правителството в Газа заяви, че ударът е засегнал център, управляван от агенцията на ООН за палестински бежанци, близо до Рафах, като го определи като "ужасяващо клане".

Израелската армия (ЦАХАЛ) съобщи, че нейният самолет е "нанесъл удар по комплекс на "Хамас" в Рафах", при което са загинали висшите служители на "Хамас" Ясин Рабиа и Халед Нагар.

ЦАХАЛ добави, че е "наясно с доклади, според които в резултат на удара и разпаления огън са пострадали няколко цивилни в района".

Израелските военни съобщиха, че от Рафах са били изстреляни най-малко 8 ракети към централните райони на Израел, като за първи път от месеци ударите са били насочени към търговския център Тел Авив.

Сраженията напоследък са съсредоточени в Рафах, където израелските военни започнаха сухопътна операция в началото на май, въпреки широко разпространената опозиция заради опасения за цивилните, които се укриват там. Палестинският Червен полумесец заяви, че екипите на линейките му са транспортирали "голям брой" убити и ранени при ударите в Рафах, предаде БГНЕС.

Палестинското президентство на Западния бряг нарече това "отвратително клане", обвинявайки израелските сили, че "умишлено са се насочили" към палатките на разселените хора. От "Хамас" заявиха, че палестинците трябва да "въстанат и да тръгнат на поход" срещу "клането" на израелската армия в Рафах.

Снимка: БГНЕС