Протестиращи изразиха недоволство срещу избора на Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений зае овдовелия престол

26.05.2024 | 13:34 Редактор: Деси Николова

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Това реши Светият Синод днес. Изборният ден започна с литургия в Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил". В края на службата наместник-председателят на Св. Синод - Врачанският митрополит Григорий припомни хронологията на събитията по избора на нов Сливенски митрополит и призова:

В избора участваха 12 от членовете на Св. Синод. Не присъства митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. За Знеполският епископ Арсений гласуваха седем от митрополитите: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Доростолски Яков. За Мелнишкия епископ Герасим гласуваха владиците: Врачански Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски Йоан, Неврокопски Серафим и Видински Даниил.

Новоизбраният митрополит извървя пътя от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" до Синодалната палата с протестиращи, които не подкрепят решението на висшите духовници за избора му. По традиция, Арсений беше посрещнат от събратята си архиереи. 

Най-младият митрополит благодари на духовните си водачи и увери, че ще изпълнява дълга си и ще се грижи за богохранимото му паство.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС