ЕК преговаря с "Газпром" за либерализация на пазара в Източна Европа

Разследването на ЕК вече имало напредък, заяви еврокомисарят Маргрете Вестагер пред БНР

11.01.2016 | 17:08 Редактор: Мария Аладжова
ЕК преговаря с

От Европейската комисия са съобщили, че разследването срещу "Газпром" вече има напредък, предаде БНР. Руската държавна компания е разследвана за злоупотреба с монополно положение при доставките на газ към държавите от Източна Европа.

Вече над две години Еврокомисията проверява договорите за доставка на руски газ към България и още седем източноевропейски страни. Ако "Газпром Ескпорт" бъде призната за виновна, че нарушава конкуренцията на единния пазар в Европа, тя рискува да загуби 10% от целия си оборот.

Процеса на разследване е коментирала еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. По думите ѝ възраженията на руската страна са били изслушани точно преди Коледа. Вестагер посочи също така, че ЕК преговаря с "Газпром" за либерализиране пазара на газ в Източна Европа на неформална основа. 

"Има ново развитие относно България, което ще бъде разгледано отделно. Имаме известен брой жалби, които ще проучим", каза датчанката по повод отделното предварително разследване на комисията, свързано с доставките на синьо гориво от "Газпром" за България.  Тя обаче не спомена конретно случая с "Овергаз" на 31 декември, когато компанията получи фактура с нулеви доставки към страната. 

По-рано през деня се появи информация, че България и Русия ще възобновят преговорите по газопровода "Южен поток", която обаче до този момент не се потвърждава от Министерски съвет.