Турция продължава да изтегля войници от Ирак

САЩ настоя изтеглянето да продължи

20.12.2015 | 10:25
Турция продължава да изтегля войници от Ирак

Турция съобщи на 19 декември, че ще „продължи“ да изтегля войските си от северен Ирак след като президентът Обама покани президента Ердоган да го направи, за да намали напрежението с Багдад, съобщи АФП.

„Отчитайки чувствителността на иракската страна.. Турция ще продължи процеса на вече започналото изтегляне на войските си, позиционирани в провинция Мосул“, каза в изявление турското МВнР.

Още по темата

Иракското правителство поиска в началото на седмицата „пълно изтегляне“ на турските части от територията си, след като Турция разположи войници и танкове във военен лагер близо до Мосул.

Багдад нарече разполагането незаконно „нахлуване“, но Турция обясни, че го направи за защита на турските обучаващи, които работят с иракската армия в борбата с джихадистите от Ислямска държава.

В телефонен разговор на 18 декември Обама поиска Ердоган да предприеме стъпки за „деескалация на напрежението с Ирак, включително като продължава да изтегля турските военни части“.

Той настоя за необходимостта Турция „да уважава суверенитета и териториалната цялост на Ирак“.

Висш турски представител каза миналата седмица, че между 150 и 300 войници и 20 танка са разположени в защита на турските обучаващи в лагера Башика край Мосул, пише Хюриет.

В изявление от 19 декември турското МВнР каза, че има „липса на комуникация“ с Багдад по въпроса и че Анкара „ще продължава да координира с иракското правителство военната си  помощ за страната в борбата с ИД“.

 

В събота вечерта турският президент каза, че Ислямска държава и ПКК трябва да бъдат унищожени, съобщи Ройтерс.

„Трябва да унищожим машината за експлоатация, наречена ДАЕШ/ИЛИД в Ирак и Сирия. Същевременно трябва да спрем терористичната сепаратистка организация, която тормози кюрдските братя и създава заплаха за стабилността на нашата страна“, каза Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Изявлението бе направено след като 69 кюрдски бунтовници и двама турски войника бяха убити в четирите дни на боеве в ЮИ Турция. Двугодишното примирие между Турция и ПКК се прекрати през юли, с което бе сложен край на преговорите за решаване на 30-годишния конфликт, отнел живота на над 40 000 души.

Същевременно Ирак отхвърли предложението на САЩ за военна помощ, каза Абд ал-Хусеин ал-Зергауи, член на иракския парламент в петък.