Бойци от ИД стреляли по база в Северен Ирак

Там е била разположена част от турската войска, предава Reuters

16.12.2015 | 18:20 Редактор: Мариета Иванова
Бойци от ИД стреляли по база в Северен Ирак

Бойци от Ислямска държава стреляли по база в Северен Ирак, предава ТАСС, цитирайки информация на Reuters. Там са били позиционирани част от турските войски. 

Турският премиер Давутоглу каза късно вечерта на 16 декември, че четирима турски войници са били ранени при нападението в Северен Ирак от ИДИЛ:

„За съжаление двама иракски войници, които са били обучавани, войник и офицер, са загинали. Четирима от войниците ни са леко ранени.

Нашите войници незабавно бяха транспортирани в Турция, за да получат лечение. Няма за какво да се тревожим.

Обсъдихме въпроса с Генералния щаб. И както е обичайно, отвърнахме на удара и базите на ДАЕШ/ИДИЛ/ в района са унищожени".

На  4 декември Турция разположи група въоръжени сили, включително около 130 военнослужещи, танкове и артилерия в лагера на кюрдското опълчение „пешмерга” в Ирак, където се тренират кюрдски бойци за атака на Мосул, който е под контрола на терористичната групировка „Ислямска държава”.

 От Анкара заявиха, че прехвърлянето на войската е била рутинна и съгласувана с властите на Ирак.

На 12 декември Ирак изпрати на Съвета за безопасността на ООН специално писмо с искане за незабавно изтегляне на турските войски от територията на близкоизточната страна, което се разглежда като „грубо нарушение” на Устава на ООН, предава ТАСС.  Полученото официално обръщение потвърди в петък пред журналисти постоянният представител на САЩ в световната организация Саманта Пауър, изпълняващ длъжността на председател на Съвета за безопасност през декември.

В документа, копие от който е на разположение на ТАСС, се посочва, че иракски дипломат е съобщил, че от Багдад се опитали да регулират ситуацията „по дипломатически канали и двустранни механизми с Турция”, но не успели да „убедят Турция да изведе войските си от окупираната иракска територия”.