САЩ поиска още помощ от Турция срещу ИДИЛ

Военният министър на САЩ Ашли Картър

15.12.2015 | 18:10
САЩ поиска още помощ от Турция срещу ИДИЛ

Американският секретар по отбраната Ашли Картър поиска Турция да положи повече усилия в борбата с Ислямска държава, като каза, че най-големият принос на страната ще бъде по границата й със Сирия, съобщи Ройтерс.

Картър каза от турската база на ВВС в Инджирлик, че Анкара трябва да контролира по-добре границата си със Сирия, особено 100-километровата зона, през която минават бойците на ИДИЛ.

"Турция има важна роля", каза Картър пред журналисти, които пътуват с него в първото му посещение в базата Инджирлик на 15 декември.

"Ние оценяваме какво правят. Искаме да правят повече", каза Картър.

Това включва участието на турски сили "по въздуха и по суша", каза военния министър на САЩ.

"Единственият най-важен принос е в това, че географски трябва да положат повече усилия за контрол на собствената си граница".

Още по темата

Базата на ВВС в Инджирлик стана важна за водената от САЩ кампания на въздушни удари срещу Ислямска държава с 59 американски, турски, катарски и германски самолети, които изпълняват разузнавателни, ударни и логистични мисии от базата. В началото на септември там имаше само 15 самолета от всички страни в коалицията.

Броят им се очаква да се увеличи в близките седмици, но с колко - не се съобщава.

Около 45 от общо 59 самолета, които използват базата н Инджирлик са от САЩ - включително и безпилотни.

САЩ настоява за по-агресивно турско участие в борбата с Ислямска държава, особено в охранат ана границата със Сирия, но и за повече турски въздушни удари в Сирия.

В понеделник президентът Барак Обама, който говори след заседание на Съвета по национална сигурност в Пентагона каза, че пътуването на Картър в региона има за цел осигуряване на по-голямо военно участие на съюзниците в кампанията срещу Ислямска държава.

 

Посещението на Картър в Турция стана на фона на напрежение между Турция и Ирак заради разположените турски части край Мосул. Багдад се оплака в ООН и поиска помощ за изтеглянето на частите, докато Турция каза, че те са част от международна мисия за обучение и оборудване на иракската армия за борба с ИДИЛ.

В понеделник частите започнаха да напускат лагера си и да се насочват на север.

 

В Инджирлик числеността на американския контингент се увеличи на 1300 души от 300 през юли. Ашли Картър трябва да говори пред американски военни представители и има среща със семействата на американските войници.

Във вторник Саудитска Арабия обяви създаването на коалиция от 34 страни за борба срещу ИДИЛ. Турция бе поканена да се включи, заедно с Египет и прие.

 

Ашли Картър каза, че страните от Персийския залив могат да насърчат и помогнат на мюсюлманските сунитски общности от районите, контролирани от Ислямска държава да оказват съпротива.

"Това те очевидно могат да направят, но е по-трудно за други страни да го сторят", каза Картър.

"Различните страни могат да участват по различен начин и в това пътуване и следващите седмици и месеци ще ги питам по отделно какво ще бъде участието им".

/Корица: Секретарят по отбраната на САЩ Ашли Картър, снимка: акаунт на Пентагона в Туитър/