Ирак с молба към ООН заради турските войски в страната

Подобни действия са оскърбление за добросъседските отношения, заяви постоянният представител на Ирак в ООН

12.12.2015 | 10:06 Редактор: Мариета Иванова
Ирак с молба към ООН заради турските войски в страната

Ирак изпрати на Съвета за безопасността на ООН специално писмо с искане за незабавно изтегляне на турските войски от територията на близкоизточната страна, което се разглежда като „грубо нарушение” на Устава на ООН, предава ТАСС.  Полученото официално обръщение потвърди в петък пред журналисти постоянният представител на САЩ в световната организация Саманта Пауър, изпълняващ длъжността на председател на Съвета за безопасност през декември.

В документа, копие от който е на разположение на ТАСС, се посочва, че иракски дипломат е съобщил, че от Багдад се опитали да регулират ситуацията „по дипломатически канали и двустранни механизми с Турция”, но не успели да „убедят Турция да изведе войските си от окупираната иракска територия”.

„Ирак би искал да уведоми страните-членки ( на Съвета- бел.ред.), че запазва неотменното си право на самоотбрана в съответствие с разпоредбите на Устава на ООН и нормите на международното право, както и за това, да приеме всички необходими мерки, за да прекрати този враждебен акт и да сложи край на съмнителните турски амбиции на суверенната иракска територия,” гласи такст в писмото.

Постоянният представител на Ирак Мохамед Али ал Хаким подчертал, че подобни действия са „оскърбление за добросъседските отношения и заплашват международния мир и безопасност”. Той помолил Съвета за сигурност на ООН „да принуди Турция незабавно да изтегли войските и военната си техника”, а също и с „всички възможни средства” да обезпечи подобни нарушения да не нарушават занапред иракския суверенитет. Дипломатът подчертава, че турски войски са влезли на иракска територия „без знанието и одобрението на иракското федерално правителство” и това грубо нарушава Устава на ООН.

В интервю за телевизия „Ал Джазира” турският президент Реджеп Ердоган определи обръщението на иракските власти към Съвета за сигурност на ООН „нечестна стъпка”. – „Те могат да се обръщат към Съвета за безопасност на ООН – това е тяхно законно право, но това е нечестна стъпка”, заяви Ердоган.

ТАСС припомня, че на 4 декември Турция разположи група въоръжени сили, включително около 130 военнослужещи, танкове и артилерия в лагера на кюрдското опълчение „пешмерга”, където се тренират кюрдски бойци за атака на Мосул, който е под контрола на терористичната групировка „Ислямска държава”.

От Анкара заявиха, че прехвърлянето на войската е била рутинна и съгласувана с властите на Ирак.