Седем убити при безредици в Диарбекир

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия

14.12.2015 | 18:52
Седем убити при безредици в Диарбекир

Седем души загинаха при безредиците в Диарбекир, съобщи Ройтерс, цитирайки полицейски източници.

Сблъсъците с полицията в населения преобладаващо с кюрди югоизток на Турция са поредните в последните няколко месеца на насилие след отмяната на примирието между правителството и ПКК през юли. След това Анкара въведе полицейски час в няколко района.

Двама души бяха убити при сблъсъци между демонстранти и полицията в Диарбекир.

На юг кюрдски бойци бяха убити в провинция Маркин, друг район с извънредно положение.

Бронирани полицейски коли патрулират в Диарбекир. Срещу демонстрантите бяха използвани водни оръдия и сълзотворен газ. Протестът бе организиран от Народнодемократичната партия срещу вечерния час.

В провинция Сърнак валията наложи вечерен час в два града до границата със Сирия и Ирак от понеделник вечерта.

По данни на Фондацията за човешки права в Турция 52 селища са с полицейски час от средата на август в седем турски провинции, където живеят общо 1,3 млн. души.

 

Турция-ЕС

Безредиците започнаха в момент, когато Турция подновява преговорите за членство в ЕС.

Глава 17: икономика и валутна политика трябва да бъде отворена на министерска конференция в понеделник вечерта в Брюксел.

ЕС разчита на Турция да спре бежанската вълна от Сирия и Ирак срещу което предоставя финансова помощ на Турция и отваря отново преговорите, блокирани след 2005.

Също в понеделник германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер приветства започналото изтегляне на турски военни части от Северен Ирак, от лагер край Мосул.

Ирак не се съгласи с присъствието на турски военни на своя територия, за чието навлизане твърди, че не е бил уведомен и се оплака пред Съвета за сигурност на ООН.