Русия стреля предупредително по турски кораб в Егейско море

Корабособственикът каза, че не чул: CNN Turk

13.12.2015 | 18:00
Русия стреля предупредително по турски кораб в Егейско море

Руският патрулен кораб Сметливый в неделя изстреля предупредителен изстрел срещу турски кораб в Егейско море, за да избегне сблъсък, съобщи Ройтерс.

Русия предупреди Турция да спре „провокациите“ срещу нейните части в или около Сирия, след като един от нейните кораби изстреля предупредителен изстрел по турски кораб в Егейско море, за да избегне сблъсък.

Още по темата

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че един от неговите кораби, разрушителят Сметливый е бил принуден да стреля предупредително в неделя сутринта, съобщава Ройтерс.

По-рано министерството каза, че руски риболовен кораб не отговорил на предупрежденията на военния и сменил курса рязко едва след като чул предупредителния изстрел.

Външният министър на Турция каза в Рим, че "неговата страна не е привърженик на ескалацията и че инцидентът трябва да бъде предмет на преговори“.

Според руското МО в неделя вахтените на Сметливый открили на разстояние около 1км турски кораб, който се приближавал към стоящия на котва руски военен кораб откъм десния борд. Въпреки многократните опити на Сметливый, турският екипаж не направил радиоконтакт с руските моряци и не отговорил на визуалните сигнали и сигнални ракети.

Когато турският кораб се приближил на 600 м командването на патрулния кораб, за да избегне сблъсък, решил да даде предупредителни изстрели на безопасно разстояние. Веднага след това турският риболовен кораб сменил курса рязко и, без да говори с руския екипаж, продължил покрай Сметливый на разстояние 500 метра, съобщава РИА.

 

Турските рибари казаха, че не са се доближавали до руския кораб, предаде CNN Turk.

„Рибарите не са се доближавали на повече от миля, а корабът не се е движил. Никой не е стрелял по нас, а ако е стрелял, не сме чули“ цитира CNN Turk собственикът на турския кораб Музафер Гечиджи.

 

Инцидентът е станал на 22 км от гръцкия остров Ленмос в северната част на Егейско море, цитира АФП турският вестник Хюриет.

Вестникът пише още, че инцидентът вероятно ще повиши напрежението между Турция и Русия, които са обтегнати заради Сирия и сваления от Турция руски военен самолет през ноември.

На 7 декември 2015 Турция протестира срещу "провокативно" поведение на руски моряк при преминаването на военния  кораб Цезар Кюников през Босфора.