Германия приветства извеждането на турски войски от Ирак

Изказване на Франк-Валтер Щайнмайер в Брюксел

14.12.2015 | 17:31
Германия приветства извеждането на турски войски от Ирак

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в понеделник, че приветства новината, че турски части са напуснали лагера си в Ирак и каза, че това може д апонижи напрежението в региона, съобщи Ройтерс.

Турски военен източник и висш официален представител потвърдиха решението дни след като Багдат протестира пред ООН и нареди на турските войници да напуснат. Ройтерс не съобщава имената на източниците си. Те не са казали накъде се насочват турските части.

В началото на декември Ирак съобщи, че стотици турски войници пристигат на територията на страната без знанието на правителството в Багдад.

Турция тогава отговори, че войските охраняват международната мисия за обучение на иракската армия, която се готви за офанзива в град Мосул, контролиран от ИДИЛ цяла година.

"Днес виждаме първия признак. Турция обяви, че ще изтегли поне част от войниците си от Ирак. Надявам се, че това ще доведе до деескалация на цялата ситуация. Не можем да си позволим още един конфликт в региона.

Всъщност точно обратното - имаме нужда от стабилно правителство в Ирак, но искаме и Турция да се справи с вече съществуващите конфликти, особено в Сирия", каза Щайнмайер в Брюксел.

Изявлението си направи при напускане на срещата на външните министри на ЕС, на която се очаква официалното повторно отваряне на преговорите за членство на Анкара в общността.

Чуйте какво каза външният министър Чавушоглу при влизане на срещата в Брюксел на 14 декември.

 

Още по темата

Турция-Ирак

Решението за изтегляне на войниците се смята за опит да се овладеят конфликтите по турската граница, съобщава Ройтерс.

Офисът на турския премиер Ахмет Давутоглу съобщи в петък, че ще реорганизира военните си сили в лагера Башика край Мосул след преговори с иракски официални лица за уреждане на спора.

Миналата седмица президентът Ердоган каза, че не стана изобщо въпрос за незабавно изтегляне на турските части от Ирак.

В петък иракският премиер Хайдер Ал-Абади инструктира външното си министерство да пусне официално оплакване пред Съвета за сигурност на ООН за присъствието на турски войски и да поиска ООН да нареди на Турция да изтегли незабавно частите си от Ирак.

 

Турските части край лагера Башика до Мосул на 14 декември бяха прехвърлени в регион, под контрола на кюрдското регионално правителство в Северен Ирак, съобщи Хюриет, цитирайки турски източници, които не назовава.

Конвоят от 10-12 коли и танкове напусна лагера и в момента не се прибира в Турция.

Според Хюриет не е ясно накъде се насочват войниците, но според командир на бойците пешмерга 144 турски войници са напуснали лагера, а 450 остават.

Членството в ЕС

В отговор на въпроса за най-големите препятствия пред турското членство в ЕС, Щайнмайер каза:

"Има различни мнения в области като върховенство на закона и гаранции за върховенство на закона. Това се обсъжда, свободите, които са гарантирани в различни харти на основните права в страните в Европа. Това ще се обсъжда. И фактът, че напредваме с отварянето на главата, което е добър напредък".

 

Преди срещата в Брюксел Щайнмайер каза още, че вижда добри шансове за постигане на примирие в Либия преди Коледа.