Камерън: трябва да се защитаваме заедно

Изказването на на британския премиер пред Г20

16.11.2015 | 15:17
 Камерън: трябва да се защитаваме заедно

Световните лидери потърсиха обединение на силите си за възстановяване на мира в Сирия и унищожаване на джихадистката мрежа на Ислямска държава.

Британският премиер Дейвид Камерън свърза терористичните атаки в Париж със свалянето на руския самолет над Синай в изявлението си пред Г20 в Анталия на 16 ноември, съобщи АФП.

 

"Ужасните атаки в Париж в петък вечерта се случиха твърде скоро след катастрофата на руския самолет и след атентатите в Анкара и в Тунис, както и в Ливан. Те подчертават, че заплахата, пред която всички сме изправени е заплаха срещу нашите ценности, начина ни на живот и заплаха, от която трябва да се защитаваме заедно.

Тук, на тази среща се договорихме да предприемем по-нататъшни важни стъпки за спиране на финансирането, на което разчитат терористите, да се изправим срещу екстремистката идеология и терористичната пропаганда и да се защитим по-добре от заплахата от чуждестранни бойци, като ги спираме да пътуват и си споделяме разузнавателни данни".

Той обяви, че заедно с лидерите на Германия, Норвегия, Кувейт и ООН Великобритания ще бъде домакин на донорска конференция в Лондон в началото на 2016 за набиране на ново финансиране за Сирия.

"Това обаче не измества необходимостта да намерим политическо решение, което да донесе мир на Сирия и да позволи на милиони бежанци да се върнат у дома", каза Камерън.

Русия

По въпроса за сътрудничеството с Русия по сирийската криза британският премиер повтори, че "Асад трябва да си тръгне незабавно", но:

"Изисква се компромис от двете страни. Както казах, Асад трябва да си тръгне незабавно и да се направи компромис, като се признае, че трябва да има преходен период и за това са тези дискусии. Затова смятам, че Виенският процес регистрира напредък".

Русия отказва да прекрати подкрепата си за Асад, съобщава АФП.

"Не бива да оставим пропастта между нас да стане олтар, на който тази страна, Сирия, да бъде погубена", каза Камерън за радио ВВС преди разговорите си с президента Путин.

"Готови сме за компромис".

/Снимка: Г20, Анталия, Турция: Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания и Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция, снимка: официален туитър акаунт на срещата на Г20 в Анталия, Турция @G20Turkey2015/