Борисов: България доказа, че е по-добра шенгенска граница от други в Европа

Когато пожелаят - да ни включат, призова премиерът

09.10.2015 | 12:19 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: България доказа, че е по-добра шенгенска граница от други в Европа

България доказа, че е по-добра шенгенска граница от половината държави в Европа, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов във Варна, след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Министър-председателят изтъкна, че му е обидно темата за приемането на страната в Шенген да бъде поставяна постоянно.

„Половината държави в Европа се провалиха като шенгенски граници, това го заявих и на външния министър на Холандия. Когато пожелаят - да ни включат“, коментира премиерът, цитиран от Агенция Фокус. Той изтъкна, че дори не настоява въпросът да бъде разглеждан на дневен ред, защото очаква „те самите да разберат колко са несправедливи към българите“.

Самият Туск подчерта, че уважава усилията на страната ни по отношение на миграционния натиск.

„България граничи с Турция, Гърция и бившата Югославска република Македония- все страни под голям миграционен натиск. България към момента се справя със ситуацията по границите си добре. Това са и граници на ЕС и аз действително уважавам усилията ви. Напълно наясно сме за вложените ресурси за охрана на границите с Турция и Гърция. За мен това е ясно доказателство, че вие вече сте част от шенгенската зона. И заслужавате похвала за активното участие в операции на Frontex, заедно с други страни-членки“, заяви Туск, цитиран от пресцентъра на Европейския съвет.

Чуйте още подробности в следващия видео репортаж: