Митов: България е заслужила мястото си в Шенген

България изпълнява своите договорености и действа като страна член на Шенген, заяви външният министър

07.10.2015 | 14:29 Редактор: Мариета Иванова
Митов: България е заслужила мястото си в Шенген

България е заслужила мястото си в Шенген, коментира министърът на външните работи Даниел Митов след среща с холандския си колега Берт Кундерс, предава Агенция Фокус.

По думите на дипломат номер едно на България страната ни изпълнява своите договорености и „действа като държава-член”.

„Ще продължим да осигуряваме сигурността по външните граници на ЕС”, коментира министър Митов. По думите му за всички е ясно, че България изпълнява критериите и се справя добре с охраната на външните граници. Той допълни още, че разчитаме на подкрепа от Холандия за присъединяването на страната ни към Шенген, но не се ангажира с конкретни срокове кога може да се случи това.

От думите на българския външен министър е станало ясно, че по време на разговорите с холандския му колега са били открити много общи точки по въпроси, които вълнуват, както българското общество, така и цяла Европа.

„Позициите ни по ключови въпроси в ЕС съвпадат“, коментира Митов.

Той допълни, че по време на срещата са положени основите за подготовката на срещите между двете страни по време на холандското председателство на съвета на ЕС в началото на следващата година, както и за българското председателство през 2018 година.

За обучение в Холандия ще заминат български държавни служители, подчерта министър Митов. Той изтъкна още, че двете страни си сътрудничат изключително успешно в областта на външните работи, на отбраната и др. По отношение на икономическото партньорство българският външен министър информира, че общият обем на преките холандски инвестиции за периода 1996-2014 е над 7 млрд. евро.