Р. Плевнелиев: Да интегрираме бежанците

За това се обяви президентът ни Росен Плевнелиев на международния форум "Нови визии за парнтьорство и съседство в Европа"

08.10.2015 | 17:01 Редактор: Пролетина Съботинова
Р. Плевнелиев: Да интегрираме бежанците

Издигането на граници срещу бежанците е само временно решение. Затова те трябва да бъдат свалени и да се работи заедно по интеграцията на мигрантите, коментира президентът Росен Плевнелиев. Нито една страна не е в състояние да се справи сама с конфликтите в Украйна, Сирия, Близкия изток и Северна Африка, необходим е общ европейски подход, категоричен бе държавния глава.


"Животът на бежанците няма да се подобри, докато войната в Сирия продължава. Европа трябва удари с ръка по масата. Стига вече с тази кървава война. Днес с всяко парче ограда, зазиданите блокади на границите, телените мрежи, с водните оръдия и със сълзотворен газ, използвани срещу бежанци, и то в  сърцето на Европа, Европейският съюз застава срещу собствените си правила, срещу собствените си ценности и идентичност" , заяви президентът на Р България Росен Плевнелиев.

Бежанската криза в Европа, подсети Европейския съюз, че Балканите са ключова артерия – коридор, който свързва стария континент с Близкия изток. Така коментира президентът на Македония Георге Иванов сложната политическа ситуация в Европа. Според него, сега балканският коридор е  тест за функционирането на шенгенската зона и солидарността на Eвросъюза.


"Европейската солидарност бе подложена на три теста и три пъти се провали. Първият от тях е в политиката на добросъседството. Ако Европа живее според християнските ценности и солидарност, то нямаше да има пропаднали държави, войни, конфликти и диктатури. Вторият провален тест е вземането на адекватни решения ,след като са избухнали конфликтите в Близкия изток. Третият провален тест е този на самата солидарност, след като Европа бе залята от бежанската вълна" , коментира президентът на Р Македония Георге Иванов.

За да се предотвратят в бъдеще развитието на подобни тежки конфликти, в Организацията на обединените нации трябва да се създаде специално звено за тяхното противодействие, предложи Росен Плевнелиев. На национално ниво, той предложи още, да се приемат политики и мерки, които да противодействат за радикализация на маргиналзирани общности и да се осигури по-доброто им интегриране в обществото, заяви още държавния глава.