Митов: България няма да се съгласи да има буферна зона за бежанци на наша територия

Квотите не решават въпросa, коментира министърът на външните работи

18.09.2015 | 14:56 Редактор: Мариета Иванова
Митов: България няма да се съгласи да има буферна зона за бежанци на наша територия

България няма да се съгласи на наша територия да бъде създадена буферна зона за бежанци, стана ясно от думите на министъра на външните работи Даниел Митов. Той участва в срещата на министрите по пътна инфраструктура  от Югоизточна Европа и Дунавския регион.

Събитието е организирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Световната банка.
Той изтъкна още, че квотите са временно решение на въпроса за „определен брой хора, които евентуално да бъдат разпределени и държавите на Европейския съюз да поемат солидарно и тежестта, и отговорността за тези хора, които имат нужда от помощ във въпросния момент“.

„Но това не решава проблема, не обезкуражава миграционния натиск и бежанските потоци, а точно обратното. Ние говорим за обратния процес - изграждане на миграционни центрове извън границите на ЕС и помощ за държавите, които не са членки на съюза, но вече са поели голяма част от тежестта – като Турция“, коментира Митов. Той подчерта, че южната ни съседка е изхарчила над 6.5 милиарда, за да създаде условия за търсещите убежище хора, предимно от Сирия. Припомняме, че по различни данни бежанците в Турция са около 2 млн. души.

„Ливан и Йордания са също две държави, на които трябва да се обърне внимание“, коментира Митов, като подчерта, че е необходимо „те да бъдат основната база, в която бежанците да бъдат настанявани и да им се осигуряват нормални условия за живот“. - „Държавите от Европейския съюз и всички останали държави, които имат задължение по този случай, ще помагат”, коментира още министърът на външните работи.

Министър Митов посочи още, че в момента не са налага изпращане на военни на българо-турската граница. Той уточни, че ситуацията е динамична и се променя постоянно, но не бива да се спекулира с темата. И допълни, че дори да бъдат изпратени военни, те ще помагат на гранична полиция в региона.