Весела Чернева: Проблемът с бежанците е голям, защото това е хуманитарно бедствие

Става дума за един културен сблъсък, на който Европа не може да отговори достойно, коментира бившият говорител на МВнР

17.09.2015 | 22:31 Редактор: Мариета Иванова
Весела Чернева: Проблемът с бежанците е голям, защото това е хуманитарно бедствие

Проблемът с бежанците е голям, защото първо това е едно хуманитарно бедствие, коментира в предаването Денят On Air Весела Чернева, директор на софийския клон на Европейския съвет за външна политика.

„Всичко започна да изригва, когато виждахме лодките десетки, стотици удавени в Средиземно море. Някак кулминира около снимката на онова дете на плажа и междувременно ужасните сцени на хора, хвани на ничия земя на границата между Унгария и Сърбия. Не бива да забравяме и камиона в  Австрия с българското участие. Всички тези елементи  изведнъж дадоха индикации, че Европа не  е подготвена дори за една бройка, която не е толкова голяма”, коментира Чернева. Тя подчерта, че 120 хиляди бежанци, чието разселване се обсъжда в ЕС, е около една десета от броя на бежанците в Турция, където по думите й убежище са намерили около 2 млн. души.  

„Друг е въпросът, че струпването на тези хора е за толкова малко време. Например, цифрата за 7 800 за Хърватия от вчера сутринта. Това е едно огромно количество, които просто вървят. Те са тръгнали и просто продължават. Европа никога не си е представяла подобно бедствие”, коментира Чернева.

По думите й става дума за един културен сблъсък, на който Европа не може да отговори достойно.

„Другият проблем е, че Европа спря да бъде онова място, където всяко поколение живее по-добре”, заяви още Чернева. По думите й хората са започнали да виждат, че това вече не е така, с изключение на Полша, Германия и Швеция. – „Виждат, че  социалните им системи се задъхват и започнаха да отказват да делят своите придобивки с други”, посочи тя.

 

Хърватия затвори част от границата си със Сърбия.

 

По думите на Весела Чернева атмосферата в момента в Европа много напомня за дискусиите около разделението на Стара и Нова Европа.

„В момента настроението в стара Европа е изключително нервно. Първо, защото бежанците искат да останат там и второ, защото считат, че са направили за Централна Европа и балтийските страни изключително много по отношение на солидарността”, коментира Чернева.

Чернева посочи, че ако бъде изпълнени ултиматума на Германия за рязане на фондове, ако няма солидарност, Източна Европа ще има „огромен проблем”.