NY Times: Кристалина Георгиева и Ирина Бокова са обсъждани за кандидати за ген.-секретар на ООН

24.08.2015 | 20:23 Редактор: Лъчезар Вълев
NY Times: Кристалина Георгиева и Ирина Бокова  са обсъждани за кандидати за ген.-секретар на ООН

Вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова са сред обсъжданите имена за възможни номинации за наследник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Това съобщава на страниците си New York Times. В неделния си брой авторитетно издание посочва, че над 30 държави, предвождани от Колумбия, лобират за това жена за пръв път да поеме световната организация след изтичане на мандата на досегашния лидер на организацията в края на следващата година.

"Ню Йорк таймс" обръща внимание на факта, че доста държави в света – от Германия, през Бразилия и Чили до Южна Корея – се ръководят от жени. Сред другите дами, споменавани за поста, са чилийският президент Мишел Бачелет, Елън Джонсън Сърлийф - президент на Либерия, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и Хелън Кларк – бившият премиер на Нова Зеландия и настоящ ръководител на Програмата за развитие на ООН.

Хартата на Организация не определя достатъчно прецизно как се избира генерален секретар. В над 70-годишната история на организацията Съветът за сигурност обявява кого предпочита, а след това Общото събрание го одобрява. Обсъждането в съвета е при закрити врати.