Австрия: Ситуацията с бежанците в Македония е драматична

24.08.2015 | 19:45 Редактор: Лъчезар Вълев
Австрия: Ситуацията с бежанците в Македония е драматична

В търсене на решение на бежанската криза днес в Република Македония пристигна австрийският външен министър Себастиян Курц. Дипломатът, който заедно с вътрешния министър на Скопие Митко Чавков, посети бежански лагер в Гевгелия, заяви, че ситуацията в страната е драматична и подчерта, че ЕС трябва да помогне на Скопие.

Вътрешният министър на Македония посочи, че само за ден в Гевгелия са влезли 8 хил. бежанци, което е една трета от населението на града. Митко Чавков каза още, че за справяне с кризата в града са били изпратени 800 военни и полицаи от специалните части.
Чавков  подчерта, че Скопие очаква конкретна помощ от ЕС за справяне със ситуацията, тъй като про проблемът идва именно от страна- членка на Общността.
Македонското правителство обяви, че ще бъде построен втори перон на гарата в Гевгелия. Целта е да бъде поет притокът от имигранти, които влизат в страната от Гърция. Така от Гевгелия имигрантите ще бъдат извозвани с влакове директно към сръбската граница.
Само през нощта на събота срещу неделя над 7000 души са влезли от Македония в Сърбия. Прогнозите на Върховния комисарият за бежанците към ООН не са успокоителни.

Очаква се към Македония да се насочат нови вълни от имигранти. За европейско сътрудничество и общи усилия призова и външният министър Никола Попоски. По време на провеждащата се днес годишна посланическа конференция в Скопие той подчерта, че е необходим единен европейски договор за бежанците.
Медиите в Скопие обръщат сериозно внимание на изказването на френския външен министър Лоран Фабиюс, че Македония се нуждае от сериозна подкрепа за справянето бежанския натиск.  По време на съвместна пресконференция в Прага с чешкия си колега френският дипломат посочи, че това не е проблем, който трябва да се решава само от Македония.