Гърция преведе 3,4 млрд. евро на ЕЦБ

Преди това ЕСМ преведе 13 млрд. евро от третата спасителна програма по сметката на Атина

20.08.2015 | 12:06 Редактор: Мариета Иванова
Гърция преведе 3,4 млрд. евро на ЕЦБ

Гърция погаси вноската си към Европейската централна банка от 3.2 млрд. евро с падеж 20 август, предава Bloomberg, цитирайки правителствени източници от гръцката столица.

Атина е превела 3.4 млрд. евро по сметките на ЕЦБ, посочват от медията.

По-рано стана ясно, че базираният в Люксембург Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ) е превел на Гърция първия транш в размер на 13 млрд. евро от новата международната финансова помощ, пише Investor.bg, цитирайки информация от пресслужбата на фонда.

Още 10 млрд. евро от от първия транш ще бъдат внесени на отделна сметка за рекапитализация на гръцките банки, а други 3 млрд. евро от първия транш на обща стойност 26 млрд. евро ще бъдат отпуснати до октомври.

С получените средствата ще позволят връщането на междинния заем от 7,16 млрд. долара, който беше отпуснат от ЕС на Гърция през юли тази година. Сумата беше необходима за изплащането на предишното задължение към ЕЦБ и за просрочените задължения към друг кредитор - Международния валутен фонд.

Решението за отпускане на първия транш бе взето в вечерта на 19 август, от административния съвет на ЕСМ, който е съставен от финансовите министри на еврозоната.