Обама приветства споразумението за иранската ядрена програма

САЩ оставят в сила санкциите, наложени на Иран за нарушаване на правата на човека

14.07.2015 | 16:06 Редактор: Ирина Георгиева
Обама приветства споразумението за иранската ядрена програма

Президентът на САЩ Барак Обама приветства постигнатото споразумение за иранската ядрена програма, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

То "показва, че американската дипломация може да донесе реални и съществени промени", каза Обама в тържествено изявление в Белия дом, предавано пряко по телевизията. 

Застанал до вицепрезидента Джо Байдън, американският президент подчерта, че споразумението е основано не върху доверие, а върху механизъм за проверки, и в потвърждение на това каза, че инспекторите от Международната агенция за атомна енергия ще имат достъп до ключовите ирански ядрени обекти 24 часа в денонощието.

Споразумението е възможност, която си струва да бъде използвана, подчерта Обама. По думите му сделката отрязва всички пътища на Иран към ядрено оръжие. Президентът на САЩ изтъкна, че ако не е било постигнато споразумението, шансовете за нова война в Близкия изток са щели да се увеличат.

Обама предупреди Конгреса да не приема какъвто и да било закон, който би възпрепятствал прилагането на споразумението, и даде да се разбере, че ще наложи вето на такъв нормативен акт. В същото време той даде да се разбере, че САЩ оставят в сила санкциите, наложени на Иран за нарушаване на правата на човека.

Иранската държавна телевизия излъчи пряко речта на американския президент, отбелязва France presse. Това се случва за втори път през последните 36 години.

През 1979 г. САЩ и Иран прекъснаха дипломатическите си отношения след Ислямската революция в Техеран.