Факти и коментари след референдума в Гърция

Референдумът в Гърция отприщи вълна от коментари и доведе до важни политически събития.

06.07.2015 | 13:10 Редактор: Велко Каменов
Факти и коментари след референдума в Гърция

Референдумът в Гърция за условията на кредиторите предизвика вълна от коментари и доведе до 2 важни оставки в страната. Гръцки и европейски лидери говориха след като стана ясно, че гръцкият народ отхвърля предложението на кредиторите от 25 юни 2015 г.

„Днес празнуваме победата на демокрацията, но от утре продължаваме заедно и ще завършим усилията си за излизане от кризата. Най-силният ни съюзник е вярата на гръцкия народ в собствените му сили и в това, че сме прави”, заяви премиерът Алексис Ципрас.

Часове след триумфа финансовият министър Янис Варуфакис подаде оставка. „Това е положителна стъпка, защото смятам, че той блокираше преговорите. Всички искаха някой, който да казва едно и също нещо в два поредни дни. Затова смятам, че оставката му може да помогне за по-бързото постигане на споразумение”, заяви Ева Каили, представителка на ПАСОК в Европейския парламент.

„Плащаме високата цена за това, че в продължение на десетилетия поддържахме голям, непродуктивен публичен сектор, който се разширяваше за сметка на частния. Отне ни много време да го променим. Хапчето не може да бъде преглътнато наведнъж. Вярвам, че и кредиторите са допуснали някои грешки”, заяви бившият премиер на Гърция Андонис Самарас, който също подаде оставка като опозиционен лидер.

„Веднага трябва да се създаде хуманитарна програма и се надявам, че в следващите часове гръцкото правителство ще направи смислени и конструктивни предложения, които да направят подновяването на преговорите възможни. Ако това не стане, ще навлезем в много трудно и дори драматично време”, предупреди председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Европейските лидери ще се срещнат в Европа, за да обсъдят следващия си ход.