Пентагонът не планирал увеличаване на войските си в Европа

Плановете били свързани с по-често провеждане на учения, коментирал министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър

27.06.2015 | 09:58 Редактор: Мариета Иванова
Пентагонът не планирал увеличаване на войските си в Европа

САЩ планират да провеждат по-често учения в Европа и да активизират ротацията на сили, но не се планира увеличение на контингента. Това е заявил министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър на среща с американски военнослужещи в Графенвьор, Германия, цитиран от ТАСС и БТА. Текстът от изявлението му е разпространен от пресслужбата на Пентагона, уточняват агенциите.

Един от военнослужещите се поинтересувал дали ще се увеличи броят на американските войски в Европа.  - "Предполагам, че ще се повиши интензивността на провеждане на учения и че ще се активизира ротацията. Но мисля, че Вашият въпрос се отнасяше именно до постоянното базиране. Не смятам, че това ще се случи", коментирал Картър.

Преди това по време на посещение в Талин Картър обяви, че САЩ ще разположат тежка техника в балтийските страни, Източна Европа и Германия. По думите на министъра на отбраната на САЩ в седем страни - България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Германия - се планира да се дислоцират 250 танка, самоходни гаубици и бойни машини на пехотата, отбелязва ТАСС. - "Във всяка от държавите ще бъде разположен комплект техника за рота или батальон", заяви той.

Още по темата

Преди ден българският министър на външните работи Даниел Митов заяви пред журналисти, че няма искане към страната ни за постоянно пребиваване на американска военна техника у нас.

„В цяла Европа тези учения се приветстват, у нас се създава истерия около тях”, коментира Митов в парламента.
Той също така уточни, че за „тази година има планирани 78 такива учения, а в последните четири години са проведени над 200 учения. Всеки път се минава през една и съща процедура, не може преди всяко учение да се създава някаква истерия."

Външният министър коментира още, че в рамките на проведените над 200 учения за последните години „никой не се сети да протестира, а сега в един момент поредното учение създава подобна истерия” и допълни, че според него това е част от пропагандна война.