Казньов: Тероризмът от ново поколение е опасен заради своята незабележимост

Испания, САЩ и Кувейт засилват мерките за сигурност

27.06.2015 | 11:14 Редактор: Мариета Иванова
Казньов: Тероризмът от ново поколение е опасен заради своята незабележимост

Френският вътрешен министър Бернар Казньов подчерта, че терористичната заплаха за страната е крайно висока. В телевизионно интервю той коментира, че опасността от тероризма от „ново поколение” е свързана с неговата незабележимост в ежедневието, предава БНР.

От своя страна, премиерът на Франция  Манюел Валс не изключи възможността за нови терористични атаки в страната, предава БТА, позовавайки се на ТАСС.

„Атентатите, както във Франция, така и в Тунис, може да се повторят. Въпросът е не дали ще стане или не, а кога ще се случи това", каза Валс при пристигането си на парижкото летище Орли от Колумбия.

Той отбеляза, че случилото се на 26 юни е сериозно изпитание за френското общество и призова сънародниците си да запазят спокойствие.

"За обществото ще е много трудно в течение на много години да живее в условия на терористична заплаха", коментира Валс. – „Извършеният вчера терористичен акт предизвика силно  напрежение във френското общество. Без съмнения някои сили ще се постараят да го използват в свой интерес. Отвратителният акт с обезглавяването на човек и трупа с оставените до него знамена с ислямистки лозунги имаше за цел да шокира хората, подчерта премиерът.

Валс увери, че правителството ще направи всичко възможно да отговори адекватно на създалата се ситуация.

“Тероризмът приема най-различни форми, за да ни хване неподготвени. Мощни организации като "Ислямска държава" и Ал Каида продължават да планират атентати”, добави той.

След петъчните терористични атентати, извършени на три континента, Испания, САЩ и Кувейт обявиха, че повишават мерките за сигурност.

Испания повиши равнището на терористична заплаха до предпоследната степен, предава AP, цитирани от БНР.

По думите на министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън се преразглеждали мерките за сигурност около празненствата по случай Деня на независимостта- 4 юли.

 В Кувейт са засилени мерките за сигурност около петролните съоръжения след самоубийственото нападение срещу шиитската джамия в петък, 26 юни. В страната е обявен ден на траур в памет на загиналите 27 души в столицата при взрива по време на петъчната молитва.

Ислямска държава пое отговорност за атентатите в Кувейт и Тунис, където в курорта Сус терорист е убил най-малко 39 души, сред които германски и британски туристи.