Франция е осуетила пет терористични атаки през последните месеци

Последното нападение е било планирано срещу църкви в Вилжуиф, в южните покрайнини на Париж

23.04.2015 | 17:02 Редактор: Ирина Георгиева
Франция е осуетила пет терористични атаки през последните месеци

Френската полиция е осуетила пет терористични атаки през последните месеци, съобщи BBC, позовавайки се на изказване на премиера Манюел Валс. По думите му последното нападение е било планирано срещу църкви в Вилжуиф, град и община в южните покрайнини на Париж.

Мъж с алжирски произход е бил арестуван на 19 април, докато е изпълнявал предполагаемия си план, но вместо това се е самозастрелял и е извикал линейка.

Франция засили сигурността си след нападението срещу списание Charlie Hebdo и европейския супермаркет пред януари 2015г. в резултат, на което бяха убити 17 души.

"Заплахата никога не е била толкова голяма. Никога до сега в нашата история не сме се сблъсквали с такъв вид тероризъм ." - заяви премиерът Валс в изказване за радио France Inter.

Френският премиер съобщи, че 1573 души - жители или граждани на Франция са били замесени в "терористични мрежи", а за 442 от тях се смята, че в момента са в Сирия. 97 от тези хора са починали в Сирия или Ирак, включително 7 при извършване на самоубийствени атентати, добави Валс.

Коментарът на френския премиер идва само ден, след като властите във Франция съобщиха, че са арестували 24-годишния мъж с алжирски произход по подозрение, че планира да атакува "една или две църкви" във Вилжуиф.

Сид Ахмед Глам, студент по компютърни науки, е бил задържан на 19 април, след като се е обадил на бърза помощ заради това, че се е самопрострелял в крака.

Когато полицията пристигнала на мястото на инцидента е намерила арсенал от оръжия в колата и дома му, както и документи, според които Глам има намерение да атакува църква във Вилжуиф, допълват прокурорите.

В момента следователите търсят възможни съучастници в планираната атака.

"Този тип личности не действат сами." - заяви премиерът Валс за френското радио.

Сид Ахмед Глам  е обвинен и за убийството на 32-годишната Аурели Шателин, която беше намерена мъртва в колата си във Вилжуиф на 19 април. От френската Прокуратура съобщават, че следи от кръвта й са намерени по якето на Глам.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че Глам е познат на службите за сигурност заради желанието му да отпътува за Сирия, за да се присъедини към ислямските бунтовници.