ЕС започва военноморска мисия срещу трафика на мигранти в Средиземно море

Външните министри на страните-членки дадоха зелена светлина на мисията

22.06.2015 | 15:34 Редактор: Мариета Иванова
ЕС започва военноморска мисия срещу трафика на мигранти в Средиземно море

Външните министри на страните-членки на ЕС одобриха започването на военноморска мисия за борба срещу трафика на мигранти в Средиземно море, предава БТА, позовавайки се на Associated press. На първо време мисията се свежда до увеличаване на наблюдението на каналджийските мрежи, които прекарват хиляди хора в опасни пътувания от Либия към Европа.

Първото дислоциране на кораби, подводници, самолети и дронове се очаква след седмица. Решението бе взето от топ дипломатите на ЕС при откриването на месечното им заседание в Люксембург, на което те решиха също да удължат санкциите срещу Русия заради Украйна.

Военноморската мисия ще действа в международни води и в международното въздушно пространство, докато ЕС си издейства в Съвета за сигурност на ООН резолюция в подкрепа на европейските усилия, както и разрешение от либийските власти да може да се действа срещу трафикантите и на либийска територия.

„Ще започнем да прилагаме първата фаза на операцията в идните дни. Тази фаза ще обхваща събирането на информация и патрулирането навътре в морето с цел разкриване и наблюдение на мрежите за трафик на бежанци“, заяви Федерика Могерини, дипломат номер едно на ЕС. - „Целта на операцията ни не са мигрантите. Целта са онези, които правят пари от живота на мигрантите и много често от тяхната смърт“.

ЕС иска да разбие бизнес модела на трафикантите, като унищожи техните кораби, добави Могерини. Но ООН се забави с одобряването на операцията заради критиките от групи за защита на правата на бежанците, които казват, че операцията ще лиши мигрантите от възможността да избягат от бедността и от конфликтите, вместо да изкорени проблема с миграцията.
Разделените либийски власти също се въздържат от одобряване на операцията в техни териториални води или на тяхната суша, което означава, че преходът към по-решителната фаза на операцията може да отнеме месеци.

Високопоставен представител, пожелал да запази анонимност, каза, че пет военноморски части, оглавявани от италианския самолетоносач Кавур, както и две подводници и три самолета за наблюдение на морското пространство, два дрона и два хеликоптера ще участват в операцията.