Андрей Ковачев: В Македония трябва да има нова рамка на провеждане на избори

Политическото бъдеще на Груевски не е равнозначно на бъдещето на Македония, коментира евродепутатът

19.05.2015 | 20:44 Редактор: Мариета Иванова
Андрей Ковачев: В Македония трябва да има нова рамка на провеждане на избори

Това, което трябва да се случи в Македония, е да има нова рамка на провеждане на изборите, коментира в предаването Денят On Air евродепутатът Андрей Ковачев. Той подчерта, че във връзка с нестабилната ситуация в Македония в Страсбург се провежда среща с участието на представители на социалистите, либералите и ЕНП или т.нар. контактна група за югозападната ни съседка с цел намиране на политическо решение.

„Целта е бъдещото на Македония, а не политическото бъдеще на Груевски и ВМРО-ДПМНЕ,” коментира Ковачев и посочи, че включилите се в митинга в подкрепа на управлението са приравнили бъдещето на страната с това на премиера.

Евродепутатът посочи, че има въпросителни около случващото се в Македония, на които все още няма отговори. Той допълни, че сред тях са версиите, че външни разузнавателни служби дестабилизират страната. Според друга версия това е дело на терористи, „но нищо не е ясно”, коментира Ковачев.

Евродепутатът посочи още, че когато има проблем в ЕНП, той се дебатира открито. В тази връзка той посочи, че ще зададе въпроси на македонския премиер за версиите, че външни служби дестабилизират страната, както и защо споменаването на българска самоличност в Македония  се свързва със страх през 2015. Към унгарския премиер Виктор Обран пък се отправят въпроси относно искането на връщане на смъртното наказание, което подчерта Ковачев, е неприемливо за  XXI век.