България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

проф. Гр. Велев: Крайно време беше Македония да се изправи срещу диктатурата на управляващите

Македония се счита за най-корумпираната държава в Европа, заяви проф. Григор Велев

19.05.2015 | 10:24 Редактор: Радослава Димитрова
проф. Гр. Велев: Крайно време беше Македония да се изправи срещу диктатурата на управляващите

Най-накрая народът на Македония намери сили да се изправи срещу диктаторския режим на управляващите, който лишава хората от гражданските му права и свободи. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер председателят на Българската Академия на Науките и Изкуствата проф. Григор Велев. Според него Македония няколко пъти официално заявява желанието си за членство в ЕС, но едновременно с това прави всички възможно това да не се случи.  По думите му това се дължи на страха на властта от отпадане на граничния контрол и свободното движение на хората, ако западната ни съседка се присъедини към ЕС.

Велев посочи още, че Македония е най-корумпираната държава в Европа, както от управляващи, така и от опозиция. Според него в момента се води ожесточена борба между двете политически партии. Той уточни, че премиерът Никола Груевски води конфронтация с България, заради страх от възможно националистическо влияние. Западната ни съседка се е капсулирала и отказва да води преговори, допълни още експертът. Той е категоричен, че сближаване между България и Македония няма да има. 

Митингът в подкрепа на правителството на Груевски е организиран от управляващите сърбо-комунисти, допълни още експертът. Той е на мнение, че всички 35 хил. души, които защитават управлението, са мобилизираният резерв на властта.  

Това, което се случва в Македония е уникално, обясни още проф. Велев. По думите му там се води борба, в която основния позитив е, че 25 години по-късно жителите на западната ни съседка са събрали сила да се изправят срещу случващото се.