Предстои подписване на протокол за охрана на границата между България, Гърция и Турция

България не е спирала да защитава ценностите си, заяви външният министър

19.05.2015 | 15:00 Редактор: Мариета Иванова
Предстои подписване на протокол за охрана на границата между България, Гърция и Турция

Предстои подписване на тристранен протокол за взаимна охрана по границата между България, Гърция и Турция, заяви пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, предава Агенция Фокус.

"Ние настояваме за колкото се може по-бързото прилагане на споразумението между ЕС и Турция. Така че, работим в тази посока и сме наясно с опасностите, които съществуват", подчерта външният министър.

Той допълни още, че на последния Съвет по външни работи е обсъдена потенциалната заплаха от нелегална миграция и бежански вълни. В тази връзка той посочи, че ЕС е започнала военноморска операция в Средиземноморието, която има за цел да се справи с проблема с нелегалния трафик на хора. Министър Митов посочи, че в тази връзка българо-турската граница също е от значение и обясни, че ще се предприемат мерки по засилването на контрола по границата.

Той също така изтъкна, че  България не е спирала да защитава ценностите си. – „Ние сме с много ясна позиция по темите за Македония и Украйна,” коментира външният министър.

Във връзка с конфликтите в Македония, той заяви, че на последния съвет по външни работи практически е била предизвикана дискусия от нас, като сме настояли ЕС с всичките си институции да се включи в урегулирането на политическата криза в Република Македония. - "Ние не желаем да видим дестабилизация, не желаем да видим етнично напрежение. Разбира се, медиацията в политическия диалог между отделните партии е отговорност на европейските институции, на отделните държави членки на ЕС, тъй като Република Македония е една от тези държави, които желаят да се присъединят към европейското семейство", подчерта още Даниел Митов.

По думите му, в Македония е необходимо, колкото се може по-бързо да започнат да се прилагат европейски практики и реформи. - "Виждате, че е нарушено доверието към политическите партии към този момент в Република Македония", заяви още Митов.