Операция на САЩ в Сирия унищожи 4 шефове на Ислямска държава

Жената на Абу Саяф е пленена

17.05.2015 | 17:18
Операция на САЩ в Сирия унищожи 4 шефове на Ислямска държава

Операция на американски командоси в Сирия унищожи един ръководител на групировката Ислямска държава, Абу Саяф и 32 членове на екстремистката организация, сред които трима други високопоставени командири, съобщава АФП.

Сред жертвите на операцията, освен Абу Саяф, който отговаряше за петрола на Ислямска държава, „министърът на отбраната“ на групировката, ръководител на комуникациите на ЕД и четвърти неидентифициран човек, съобщава Сирийската обсерватория на човешките права.

Един ръководител на американското Министерство на отбраната съобщи в събота, че американските части са унищожили „десетки“ бойци, освен Абу Саяф.

 

При въздушен удар, ръководен от оглавяваната в САЩ коалиция в Северен Ирак на 13 май 2015 е бил убит е вторият в йерархията на Ислямска държава. Абдул Рахман Мустафа Мохамед, известен още като Абу Алаа ал Афри, е бил в джамията в Тал Афар, обект на въздушния удар, съобщи говорителят на министерството бригаден генерал Тахсин Ибрахим.

 

В изявлението на секретаря по отбраната Аш Картър Пентагонът посочва на сайта си, че спецоперацията е била по негова заповед. Тя е била извършена в Ал-Амр, в Източна Сирия и нейната цел е била пленяването на Абу Саяф и жена му, Ум Саяф. Абу Саяф е бил убит при операцията, съобщава Пентагонът.

Ум Саяф е била пленена. За нея се предполага, че също е член на Ислямска държава и е играела важна роля в планирането на терористичните операции на организацията.

„Може да е била съучастник в това, което явно е заробване на млада жена-йезид на 15 май вечерта“, се казва в съобщението.

Американски командоси не са пострадали при операцията.

/Карта: Google maps/