Нов кръг консултации за Сирия в Женева

Разговорите идват на фона на нов доклад от Amnesty International, който обвинява правителството и бунтовниците във военни престъпления в град Халеб

05.05.2015 | 09:27 Редактор: Ирина Георгиева
Нов кръг консултации за Сирия в Женева

Започва нов кръг от преговори за разрешаване на сирийската криза в Женева, съобщи BBC. Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Стефан де Мистура ще се срещне с делегатите на сирийското правителство, някои бунтовнически групи и регионални сили като Турция и Иран.

Разговорите идват, точно когато организацията за защита на човешките права Amnesty International обвини правителството и бунтовниците във военни престъпления в град Халеб.

Организацията публикува показания на очевидците на разрушенията, причинени от самоделни бомби, заради което са намалели и правителствените сили за болници, джамии и училища.

В доклада на Amnesty International се казва, че бунтовниците са извършили и военни престъпления чрез използването на импровизирани оръжия, включително самоделни ракети от газови бутилки, познати като "оръдия от ада".

Повече от 220 000 души са загинали вследствие на гражданската война в Сирия, която започна март 2011г. Близо 4 млн. сирийци са регистрирани като бежанци.

По мнение на кореспондента на BBC Имоджен Фулкс, преговорите на 5 май за разлика от предишните два кръга, които се проведоха в Швейцария, се смятат като маловажни консултации, а не като реални преговори.

Първата конференция в Женева, която се проведе през юни 2012 г., приключи с рамково споразумение, което така и не беше изпълнено. Втората конференция в швейцарския град, която се проведе през януари 2014 приключи без споразумение.

Стефан де Мистура заяви, че ще се опита да идентифицира възможните позиции за преговори и че очаква разговорите да продължат най-малко шест седмици.

Говорителят на ООН Ахмад Фаузи заяви, че вместо да се проведат срещи лице в лице между различните страни, посланици и експерти, то ще протекат консултации при затворени врати.

"Не очакваме големи изявления или някакви заключителните комюникета, които ще бъдат подписани от всички." - зави Фаузи пред репортери.

Междувременно още преди да започнат преговорите някои сирийски опозиционни групи изразиха гняв, че на преговорите е поканена Иран. Според тях Стефан де Мистура е твърде близък със сирийското правителство, което е подкрепено от Иран.

Въпреки че групировките Ислямска държава и Фронт ал Нусра също не са поканени на преговорите, някои дипломати смятат, че всяко бъдещо мирно споразумение ще трябва да ги включи по някакъв начин, особено като се има предвид "властта им", допълва кореспондентът на BBC.

В новия доклад: "Смърт навсякъде: военни престъпления и нарушение на човешките права в Халеб", от Amnesty International твърдят, че в града са извършени "ужасяващи военни престъпления, както и други нарушения от правителствените сили и въоръжените опозиционни групи". 

Сирийският президент Башар Асад неколкократно отрече, че неговите сили използват импровизирани експлозивни устройства. 

Според Amnesty International обаче самоделни ракети, изстреляни от бунтовнически групи в западно Халеб са убили около 600 цивилни граждани през 2014г.

В доклада на неправителствената организация се посочват и "широко разпространени изтезания, произволни арести и отвличания" и от двете страни.