Бъчварова: Няма основания България и Румъния да бъдат приети отделно в Шенген

Най-приемливо, според нея, било поетапното присъединяване

14.05.2015 | 16:45 Редактор: Мариета Иванова
Бъчварова: Няма основания България и Румъния да бъдат приети отделно в Шенген

Няма основания България и Румъния да бъдат приемани поотделно в Шенген, коментира пред депутатите от Комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика вицепремиерът  Румяна Бъчварова, предава БТА.

По думите на вътрешния министър страната ни стриктно следва изискванията за регистрация на бежанците, емигрантите и още през 2011 г. е изпълнила всички технически изисквания за пълноправен член на европейското безвизово пространство.

„Присъединяването ще се случи в обозрим период, зависи как ще се развият решенията със сегашната миграционна вълна, какви ще са политическите баланси“, коментира Бъчварова.

Най-приемливо, според нея, е поетапното присъединяване.

Бъчварова добави, че лично гледа трезво на процесите и смята, че до края на годината ще бъде взето решение за приемането ни през сините граници.

„Няма две мнения в Европа дали България е готова технически за Шенген“, според вицепремиера. Основната загриженост на скептиците била да не се повтори с България и Румъния примерът с Гърция.

Благоприятна перспектива за пълноправното ни членство в пространството давало предстоящото председателство на Люксембург на ЕС.

Политиците и българското Народно събрание да фокусират вниманието си и да наблегнат на разговори с парламентите на страните, които засега са скептично настроени като Германия, Холандия, Финландия и Франция, предложи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Бившият вътрешен министър предложи с оглед на предстоящото Люксембургско председателство на Евросъюза да се проведат срещи с всички европейски посланици, в които да участва изпълнителната власт, политици, председателите на външната и вътрешната комисия и на тях дипломатите да бъдат убедени, че ситуацията в българското НС е коренно различна от тази в предишното и има пълен консенсус за членството ни в Шенген.

Според Кристиан Вигенин от БСП е стратегическа грешка да поставяме единствено въпроса за влизане със сините граници сега. Той настоява да бъде искано пълноправно членство.

На въпрос на Красимир Янков от БСП за готвени реформи в Шенген, вътрешният министър Бъчварова обясни, че се подготвя нов регламент, който изисква държавите поотделно да заявят дали искат да са част от пространството.