Кунева: Към оценката за влизането ни в Шенген постоянно се добавят нови критерии

Досега няма случай две страни да са чакали 10 години да влязат в общото безвизово пространство на ЕС, коментира вицепремиерът

30.04.2015 | 10:44 Редактор: Мариета Иванова
Кунева: Към оценката за влизането ни в Шенген постоянно се добавят нови критерии

Към оценката ни за присъединяването към Шенген постоянно се добавят нови критерии, които са свързани с усъвършенстване на правната ни система, борбата с корупцията и организираната престъпност, заяви по време на бизнес закуска  на тема „България от Шенген до Брюксел” вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, цитирана от Агенция Фокус. В този смисъл по думи й приемането ни се превръща едва ли не в „движеща се мишена“.

Вицепремиерът Кунева посочи още, че има желание да направи всичко възможно, „за да бъдем успешни и да имаме уважението на оставалите страни, както в бизнеса, така и в политиката“.  

Тя изтъкна още, че не отрича необходимостта от изпълнение на препоръките към страната ни. - „То е в наша полза, но няма досега случай в историята две страни (България и Румъния) да са чакали 10 години при положение, че искат да влязат в Шенген“, коментира вицепремиерът.

По думите й това обстоятелство вреди на имиджа на страната ни в международен аспект. „Мотивацията трябва да е от вътре, от нас самите, а не да очакваме със санкции да се извърши трансформацията. Санкциите могат да коригират едно конкретно поведение в сравнително кратък отрязък от време, а ние трябва да правим големи реформи и голяма политики и в правосъдието и във вътрешния ред", каза още Кунева.