Митов: Има положителни сигнали за поетапно разширяване на Шенген

Борим се най-малкото първоначално да отпаднат въздушните граници, заяви пред БНР външният министър

04.04.2015 | 16:10 Редактор: Мариета Иванова
Митов: Има положителни сигнали за поетапно разширяване на Шенген

Има положителни сигнали, че трябва да се тръгне към някакво поетапно разрешаване, както на нашето членство в Шенген, така и това на Румъния. Това заяви пред националното радио министърът на външните работи Даниел Митов. Той е изтъкнал още, че има нагласа за даване на хоризонт в Шенген и че разговорите остават в голяма степен в полето на дипломацията, цитира думите му агенция Фокус.

„Борим се най-малкото първоначално да отпаднат въздушните граници”, коментира министър Митов. - „Мобилизирани са всички дипломатически ресурси. Незабавно- не знам доколко е възможно, но на България трябва да й бъде даден хоризонт и да се започне най-малко с въздушните граници. Не мисля, че трябва да влагаме прекалено голям ентусиазъм в думата „незабавно”, а по-скоро да вървим поетапно и да бъдем разумни”, допълни външният министър.

„Ако България получи някакъв хоризонт и пътна карта, първоначално за отваряне на въздушни граници, а след това и за всички останали, това ще е напълно достатъчно, за да знаем в какви рамки се движим и кога можем да станем пълноправен член на Шенгенското пространство”, коментира още министър   Митов.

Той посочи още, че обсъждането на членството в Шенген трябва да се имат предвид няколко аспекта. На първо място той изтъкна факта, че България ще бъде външна граница на ЕС и следва да бъде отчетена опасността от влизането на европейска територия на т.нар. чуждестранни бойци. - „България и Румъния трябва да имат пълен достъп до шенгенската информационна система, иначе няма как да се на 100% ефективни в тази борба”, обясни Митов. - „На второ място всички доклади, които са излизали отчитат напредък – те са били само положителни, а в същия момент няма някакво реално движение по отношение на нашето членство,” допълни той.

Коментар на външния министър за санкциите срещу Русия, туристическия сезон и предприете от   МВнР мерки за улесняване на процедурите по издаване на визи може да гледате в предаването „Брюксел 1” от 18 часа в събота- 4 април.