ЕК предложи квота от 20 000 места за бежанци в ЕС

ЕК предлага две схеми за преразпределението на мигрантите - "преместване" и "презаселване"

13.05.2015 | 15:47 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК предложи квота от 20 000 места за бежанци в ЕС

ЕК предложи въвеждането на квота от 20 000 места в ЕС за разселването на бежанци, "които очевидно се нуждаят от международна закрила в Европа". Схемата ще бъде изяснена до края на месеца, съобщи БТА. Предлага се за пръв път да бъде задействан механизмът за извънредни ситуации по силата на чл. 78 от договора за ЕС, за да се помогне на страните от Общността, в които има внезапен прилив на мигранти.

До края на май ЕК ще предложи механизъм за временно разселване на бежанците, чиито молби за престой са били утвърдени. До края на 2015г. ще бъде направено предложение за постоянна система на ЕС за разселване на бежанци при извънредни ситуации с масов приток на хора.

"Миграцията е обща отговорност на всички страни от Общността и всички те са призовани да допринесат за справяне с това историческо предизвикателство." - коментира върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Предизвикателството е не само европейско, затова включва разширяване на сътрудничеството със страните на произход и на транзитно преминаване на мигрантите, допълни Могерини.

Приета е поправка в бюджета на ЕС за 2015г., за да се осигурят необходимите 89 млн. евро, включително 57 млн. евро за фонд "Убежище, миграция и интеграция", и 5 млн. евро спешно финансиране за фонда "Вътрешна сигурност" за страните "на първа линия" в мигрантската криза, съобщи ЕК.

За разкриването на 20 000 места за мигранти в ЕС ще бъдат осигурени допълнително 50 млн. евро за 2015 и 2016 г. Предстои началото на операция за унищожаването на мрежите на каналджиите и за борба с трафика на хора в Средиземноморието, в рамките на общата политика за сигурност и отбрана, и в съответствие с международното право.

ЕК предлага също нова политика за законна миграция чрез осъвременяването на схемата "синя карта" (икономическа имиграция на  образовани кандидати за престой и работа в ЕС - бел. кор.). Комисията цели постигането на максимална полза от миграционната 
политика, включително с улесняването на по-евтините, по-бързи и по-безопасни парични преводи към държавите на произход на 
имигрантите.

К подкрепя идеята онези чужденци, на които е отказан статут в ЕС, да бъдат връщани бързо в тяхната родина." - поясни в отговор на въпрос заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

"Не се предвижда изпращането на военни сили в Либия, доколкото страната е основна част от пътя на мигрантите, идващи от Африка."- допълни Могерини.

Според предложението държавите от ЕС без Великобритания, Ирландия и Дания, които могат да не участват в задължителното преразпределение на имигрантите, ще получат централно определени квоти. В определянето на квотите 40% тежест ще има размерът на БВП на приемащата държава от ЕС, 40% ще бъде тежестта на числеността на населението й, по 10% тежест ще имат броят на получените молби за убежище от последните 4 години и равнището на безработицата.

ЕК предлага две схеми за преразпределението на мигрантите - "преместване" и "презаселване". По схемата за презаселване в ЕС общо ще бъдат осигурени 20 000 места. По двете схеми за България са предвидени квоти от съответно 1,25% и 1,08% от общия броя имигранти (бежанци). Германия, Франция, Италия и Великобритания поемат най-голямата тежест с между 11 и 18% от количеството имигранти с утвърден статут.