ЕК предлага квотен принцип за бежанците

Могерини поиска помощ от ООН срещу трафикантите

12.05.2015 | 10:24 Редактор: Красимир Кирев
ЕК предлага квотен принцип за бежанците

Квотите ще бъдат определяни посредством няколко фактора. В това число попадат населението на дадена държава, икономически индикатори и броят на молбите за убежище. Затова държави като Германия силно подкрепят квотния принцип, тъй като Берлин, например, е получил молба за убежище от 200 хил. бежанци само за миналата година.

Страни като Италия, Гърция и Малта също подкрепят идеята. България е за въвеждането на квоти, като основният параметър за тях да бъдат икономическите принципи. Австрийският канцлер Вернер Файман определи квотите като въпрос на честност и добави, че даването на убежище не е акт на милост, а човешко право.

Други държави, като Великобритания, Словакия, Естония и Унгария не приемат идеята на ЕК. Унгарският премиер Виктор Орбан дори я нарече „луда идея“


Междувременно върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика Федерика Могерини, която участва в заседание на Съвета за сигурност на ООН, заяви че ЕС разчита на организацията в изпълнението на друга важна своя задача – борбата с трафикантите в Средиземно море.  
 

"Най-важното за ЕС е унищожаването на бизнес модела на трафикантите и организаторите на опасните пътувания. Трябва да се уверим, че техните плавателни съдове, техните активи, ще бъдат унищожени.  Необходимо е да разрушим мрежите им. отговорността за това трябва да бъде споделена от Съвета за сигурност на ООН", заяви Могерини на брифинг след срещата.


Съветът засега не е единодушен, за това че мерките са правилни. Русия, например смята, че унищожаването на корабите и лодките е твърде крайна мярка.