България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Б. Чеширков: Европа трябва да създаде квоти за прием на бежанци

Над 52 млн. души в целия свят са принудително разселени

05.05.2015 | 10:36 Редактор: Радослава Димитрова
Б. Чеширков: Европа трябва да създаде квоти за прием на бежанци

Призоваваме Европа да създаде квоти за прием на бежанци. Това заяви в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Борис Чеширков. По думите му трябва да се увеличи броят на хората, които пристигат в Европа по законен път. Всички страни-членки на ЕС трябва да се включат в действията по опазването на човешки животи, допълни Чеширков.

Стартирането на програми, които да приемат хора е сред приоритетите ни, посочи говорителят. Според него се очакват още много бежанци от Сирия и Европа трябва да бъде подготвена. Необходимо е създаването на центрове за бежанци в трети, по-спокойни държави, където бягащите да могат да получават документи за легалното им пребиваване в Европа.

Докато вървят дебатите около Дъблинското споразумение, най-добре е да се възползваме от всички възможности, които то предлага, подчерта експертът. Той даде пример с опцията за събиране на семейства от различни държави, която предоставя споразумението, но рядко се използва.