България и Испания откриха сходни проблеми с бежанците

Премиерът Борисов и външният министър на Испания обсъдиха възможностите за задълбочаване на партньорството между страните

12.05.2015 | 14:44 Редактор: Мариета Иванова
България и Испания откриха сходни проблеми с бежанците

Развитието на  двустранните отношения и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, както и възможностите за задълбочаване на партньорството между страните са обсъдили премиерът Бойко Борисов и  министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргайо и Марфил. Двамата се срещнаха в София, където испанският дипломат е на официално посещение по покана на българския министър на външните работи Даниел Митов, съобщиха от правителствената пресслужбата.

Двамата са изразили общото си мнение, че България и Испания, като външни граници на ЕС, имат сходни проблеми по отношение на миграционните процеси. Външният министър на Испания и министър-председателят Борисов са обсъдили предизвикателствата пред държавите във връзка с бежанските потоци в контекста на последните решения на Европейския съвет, става ясно от съобщението на МС.

Външният министър на Испания присъства и на българо-испански бизнес форум в столичния хотел "Шератон". По време на събитието българският министър на икономиката Божидар Лукарски изтъкна, че има реални възможности за  разширяване на испанското инвестиционно присъствие в България в секторите поддръжка на железопътния транспорт и инфраструктура, управление на промишлените и битови отпадъци, енергетика.

България високо цени Испания и като инвестиционен партньор, отбеляза Лукарски, цитиран то БТА.

Привлечените от Испания инвестиции за периода 1996-2014 година са 873,2 млн. евро, с което се нарежда на 15 място по размер на преките инвестиции у нас. През 2014 г. испанските инвестиции са 34,9 млн. евро, добави той.

Испания е традиционен и значим търговско-икономически партньор на България, посочи Лукарски. През 2014 г. двустранната търговия надхвърля 1,7 млрд. евро. През последните десет години се наблюдава ръст на стокообмена между България и Испания, като тенденцията се запазва и през януари 2015 г.

По думите на Лукарски потенциал за съвместно сътрудничество с Испания има и в текстилната промишленост, производството на компоненти за автомобили, телекомуникациите и туризма.

Министърът на икономиката подчерта, че въпреки трудностите, свързани с финансовата и икономическа криза, България за разлика от други страни в региона, е запазила своята макроикономическа и финансова стабилност.

"Бих искал да добавя и политическата стабилност, тъй като тя е важна за всички партньори, насочили погледа си към България", каза още той.

Едно от предимствата на България като инвестиционна дестинация е благоприятната данъчна политика, отбеляза министърът. Той изтъкна, че в страната се поддържа 10-процентен корпоративен данък, ставка от нула процента за реинвестирана печалба в общини с безработица над 25 процента по-висока от средната за страната, 10-процентен данък върху личните доходи и 5-процентен данък върху дивидентите.

Вече стартира първата процедура по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", която е насочена към подобряване на производствения капацитет на малките и средни предприятия и засилване на експортния им потенциал, каза още Лукарски. по думите му общият размер на безвъзмездната финансова помощ по тази процедура е 150 млн. евро.