Стрелба срещу изложба, представяща карикатури на пророка Мохамед в Тексас

Нападателите са застреляни, един охранител е ранен

04.05.2015 | 08:40 Редактор: Ирина Георгиева
Стрелба срещу изложба, представяща карикатури на пророка Мохамед в Тексас

Двама въоръжени мъже са застреляни, след като са открили огън по време на конференция, посветена на карикатури на пророка Мохамед в предградие на Далас, съобщи BBC, позовавайки се на местаната полиция.

Ранен е един от охранителите на събитието. Полицията е отцепила изложбения център Curtis Culwell и е евакуирала участниците.

Колата на стрелците ще бъде претърсена за бомба, добавят от полицията.

Събитието, организирано от група, критикуваща исляма, е включвала конкурс с награда от 10 000 долара за най-добрата карикатура, изобразяваща пророка МохамедВойник от специалните части се появил на сцената и прекратил конкурса. Той е съобщил на присъстващите, че е станала  престрелка, съобщава репортер на Associated Press

Домакин на конкурса е базираната в Ню Йорк организация "Американска инициатива в защита на свободата".

Сред присъстващите е бил и крайнодесният холандски политик Херт Вилдерс. Той написа в социалната мрежа Facebook, че стрелците са били уловени и той спокойно е напуснал сградата.

Все още не е ясно дали стрелбата е била свързана със събитието, заяви говорителят на РПУ в Гарланд Джой Харн. По думите му не е имало никакви достоверни заплахи преди началото на събитието.

Засега няма официална информация за стрелбата и за самоличността на стрелците. 

Рисунките на пророка Мохамед са смятани за богохулство от последователите на исляма и досега предизвикваха насилие на много места по света, пише БТА.

През януари в Париж бяха убити 12 души в редакцията на френския вестник Charlie Hebdo заради публикуването на карикатури на пророка.

Конкурсът в Тексас е организиран в защита на свободата на словото и в отговор на насилието, предизвикано от рисунките на Мохамед, заяви Памела Гелър, президент на "Американска инициатива за защита на свободата".

Нейната организация е известна с кампанията си срещу строителството на ислямски център близо до сринатия при атентатите от 11 септември Световен търговски център и със закупуването на рекламно пространство в медиите в САЩ за публикуване на критики срещу исляма.