България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Роберт Джераси: Трябва ли да има граници свободата на словото?

Границата, на която се "промиват мозъци", е много смъкната

14.01.2015 | 11:39 Редактор: Ирина Георгиева
Роберт Джераси: Трябва ли да има граници свободата на словото?

Атентатите в Париж са страшна трагедия, защото освен посегателство към човешкия живот, са и нападение и към свободата на словото. Това коментира председателят на Централния израилтянски духовен съвет Роберт Джераси в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него обаче свободното изразяване трябва да има някакви граници – особено, когато става дума за религия.

"В моята ценностна система като човек на първо място стои неприкосновеността на човешкия живот. Разглеждайки свободата на словото – то е следствие от много други свободи, но преди всичко ние не трябва да забравяме, че човек има право на своето лично пространство. Но примерно аз, ако тръгна да рисувам карикатура на Христос или Мохамед или Моисей – може би ще ми се схване ръката. Защото моята ценностна система това не го позволява." - смята Джераси.

Религията, в едно светско общество, е съкровен избори и желание на всеки човек да се определи, подчерта Джераси. По негови думи обаче границата, на която се "промиват мозъци", е много смъкната - скоро имаше 10-годишно момиченце, което се взривява на площад в Нигерия.

"Искам да попитам в колко училища в България, учителите седнаха и обясниха на децата какво точно се случва. Защо се е случило, кое е лошото, до къде е границата и т.н., защото такава дискусия е нужна на обществото." - попита Джераси.

Чуйте: