Индонезия екзекутира осем души, осъдени за наркотрафик

Седем души от обвинените бяха чужденци

29.04.2015 | 12:17 Редактор: Ирина Георгиева
Индонезия екзекутира осем души, осъдени за наркотрафик

Австралия отзова посланика си от Индонезия, след като двама австралийци бяха екзекутирани за контрабанда на наркотици, съобщи BBC.

Андрю Чан и Мюраном Сукумаране са сред осемте души, осъдени на смърт за организиране на група за наркотрафик Bali Nine. Те са екзекутирани чрез разстрел заедно с други чужденци от Бразилия, Франция, Филипините и Нигерия.

Смъртните присъди бяха изпълнени в затвора със строг режим на остров Нусакамбанган, край южното крайбрежие на Ява, където индонезийските власти държат осъдените на смърт.

Бразилското правителство изрази "дълбокото си притеснение" относно екзекуцията на бразилеца Родриго Гуларте.

В последната минута е пощадена филипинката Мери Джейн Велосо. Жената е била обвинена, че са я е подлъгала да пренесе наркотиците. Тя е арестувана от полицията във Филипините във вторник.

Австралия започна дълга дипломатическа кампания за спасяването на Чан и Сукумаране, осъдени през 2006г. за подстрекателство на група австралийски трафиканти на хероин, известни като Bali Nine.

Австралийският премиер Тони Абът заяви на 28 април, че екзекуциите са "жестоки и ненужни", допълвайки, че Чан и Сукумаране са били "напълно реабилитирани", докато са били в затвора.

"Уважаваме суверенитета на Индонезия, но съжаляваме за онова, което те направиха и не можем да го разглеждаме като нещо обикновено. По тази причина след приключване на всички формалности за семейства Чан и Сукумаран, ще повикаме посланика си за консултации." - каза Абът.

Индонезия е важна държава в Австралия, коментира Джон Донисън от BBC. Двете страни работят в тясно сътрудничество в търсенето на убежище и проблемите с тероризма.

Това е първият път, в който Австралия отзовава свой посланик от Индонезия.

Главният прокурор на Индонезия Мухамад Прасетьо защити екзекуцията. Той заяви, че страната му се бори във "войната" с наркотиците.

Още по темата

Семействата на осъдените затворници са ги посетили за последно на 27 април следобед.

Часове след екзекуцията, линейки са напуснали острова, на който се намира затворът. Те са превозвали телата на затворниците, които са избрали къде да бъдат погребани.

Правителството на Бразилия излезе с изявление малко след екзекуцията, че това е "сериозно събитие в отношенията между двете страни". Семейството на бразилеца Родриго Гуларте твърди, че мъжът е имал шизофрения и не е трябвало да бъде осъден на смърт.

Кои са били екзекутирани затворници?

  • Австралийците Андрю Чан и Мюраном Сукумаране
  • Ганаецът Мартин Андерсън
  • Индонезиецът Зайнал Абидин
  • Нигерийците Силвестър Обиекве, Рахим Салами и Оквудили Оятанзе
  • Бразилецът Родриго Гуларте
  • Французинът Серж Атлауи и филипинката Мери Джейн Велосо бяха пощадени