Предлагат шофьорите да плащат кръвните проби за алкохол и наркотици

06.01.2015 | 16:20 Редактор: Васил Детелинов
Предлагат шофьорите да плащат кръвните проби за алкохол и наркотици

Ако дрегер отчете над 1,2 промила алкохол при проверка на шофьор, пътните полицаи ще съпровождат водача до болница за вземане на кръвна проба. А самите шофьори ще си плащат кръвните проби за алкохол и наркотици. Това е записано в проекта на изцяло новата наредба за установяване употреба на алкохол и други упойващи вещества от водачите на моторни превозни средства. При изследването за наркотици, освен кръв шофьорите ще дават и урина, за да се установи с точност дали в организма има такива вещества. Резултати от частни лаборатории няма да важат.

Според българското законодателство с до 0,5 промила алкохол в кръвта можем да седнем зад волана. Около 30 души всяка година загиват заради пияни или дрогирани шофьори. Установените с повече от половин промил са между 16 и 18 хиляди души. Владимир е шофьор от 12 години. Спиран е много пъти за проби с дрегер. Били са винаги отрицателни. Не е съгласен обаче шофьорите да плащат кръвните проби.

  "Ние не избираме да даваме алкохолна проба, държавата ни спира. В лицето на полицията ни я правят, така че не би било справедливо да искат пари за нещо което не е наш избор. Ако си пиян, така или иначе си понасяш наказанието . Има глоба и не би трябвало да плащаш нищо."-обяснява Владимир.

 

"Защо държавата трябва да плаща? Всеки трябва да мисли преди да седне зад волана."- казва Стойчо Шавъртов.

 

Във Военномедицинската академия само за консумативите алкохолната проба струва на болницата 41 лева, а за наркотици между 100 и 300. За това от лечебните заведения настояват тези анализи да се заплащат от водачите, както е в чужбина. Проектът на наредбата предвижда още пробите да се вземат от медицински лица, а не както е сега само от лекари. Те ще бъдат две и ще се съхраняват година, а не само 3 месеца. Ще бъдат поставяни и в специални епруветки. Без лична карта проба за алкохол и упойващи вещества няма да се прави. Полицаите вече ще придружават шофьорите до лечебните заведения за вземане на пробата.

  "При такива ситуации вече полицаят, който е установил нарушението, има правомощията не може да пусне просто лицето да тръгне , тъй като има на лице и законен повод лицето да бъде задържан."-обясни лл. инспектор Стойчо Константинов, началник сектор в Пътна полиция.

 Спорно е и кой да плаща за транспортирането на кръвните проби от клиниките до специализираните лаборатории за изследване. Те са само 4 ,а сертифицираните медици са едва 10. Болниците настояват разноските да се заплащат от съответното лице или разследващите. Сега транспортът се поема от болниците и е за тяхна сметка. Експерти съветват да се промени и частта с наркотичните вещества, тъй като в проекта е записано, че амфетамините не са упойващи вещества.

"Другия момент, който трябва да бъде коригиран в законодателството е термина – под въздействието на и след употребата на . това е въпрос, който много често възниква в съдебна зала. За алкохол ние оценяваме въздействието и имаме някаква градиране на ефекта. От 0,5 грама на литър е един , над 1, 2 грама на литър е друг. Въздействието е друго. По отношение на наркотичните вещества у нас както и в други държави е с т.н. нулев толеранс. Ние не изследваме това дали човека към момента е под въздействие или повлиян,а употребил ли е.- каза Васил Атанасов, нач. на токсикологичната лаборатория във ВМА.

 Медиците настояват да бъде приета и еднаква методика по която да се определя колко е алкохола в кръвта.

Репортаж на Васил Детелинов.