Обама и Кастро ще се срещнат на 10-11 април

07.04.2015 | 07:43
Обама и Кастро ще се срещнат на 10-11 април

Президентът на САЩ Барак Обама и кубинският президент Фидел Кастро ще получат историческа възможност да се срещнат на срещата на върха на Америките в Панама на 10-11 април 2015, съобщи висш представител на Белия дом на 6 април 2015, цитиран от АФП.

Ще има момент, в който държавните ръководители на Куба и САЩ ще се срещнат“ в рамките на историческото сближаване между двете страни, обясни Рикардо Зунига, който отговаря за американския континент в Съвета за национална сигурност.

Ще има някакъв контакт“, добави той, отказвайки да оцени този „контакт“ като двустранна среща.

„Единствената двустранна среща, която сме предвидили по време на срещата на върха е на президента Обама и президента на Панама, Хуан Карлос Варела“, уточни Зунига.

Срещата на върха на Америките, който се открива в петък, 10 април, ще събере президентите Обама и Кастро и още 34 ръководители на държави от Америка.

Тя се провежда след историческото съобщение на 17 декември 2014 за началото на дипломатическо сближаване между САЩ и Куба след половин век на напрежение, наследено от Студената война.

 

/Снимка: Euronews, една от последните появи на президента на Куба Фидел Кастро от началото на април 2015/

 

Икономическите промени

 

Най-вероятно Куба ще последва китайския модел, пише Bloomberg.

Куба не приема свободния капитализъм – кубинците все още имат право само на един бизнес, притиснат от всички страни от монополен контрол.

Куба ограничава самонаемането до 201 категории.

Въпреки това броят на лицензираните предприемачи се е увеличил от 140 000 през 2010 на над 1,5 млн през 2015.

Раул Кастро премахна редица забрани, които дразнеха кубинците – сега те могат да притежават мобилни телефони, да купуват и продават жилищата си и дори да отсядат в хотели, където се плаща във валута, някога привилегия само на чужденците.

Раул облекчи и ограниченията над свободата на словото.

Дисидентите и опонентите на режима, които дължи години нямаха право да напускат страната, от 2013 редовно пътуват на конференции в Маями, Ню Йорк и Брюксел.

През 70-те Куба имаше около 15000 политически затворници, днес те са 50-60 според кубинската Комисия за човешки права и национално помирение.

Валутата също се променя. Куба въведе нови песо, с които хората могат да пазаруват без да носят раница.

Раул Кастро каза, че двете валути трябва да бъдат използвани едновременно преди следващия конгрес на комунистическата партия, насрочен за 16 април 2016.

 

Братът на Фидел Кастро, Раул Кастро започна реформите на 9 септември 2010. Раул пое властта през 2006, по време на заболяване на брат си.