Куба освободи 53 затворници съгласно споразумението със САЩ

12.01.2015 | 15:03
Куба освободи 53 затворници съгласно споразумението със САЩ

Куба пусна на свобода 53 затворници, както обеща на САЩ, съобщиха американските власти.

Решението задава позитивен тон за историческите преговори другата седмица, целящи нормализиране на отношенията Кула-САЩ след десетилетия на враждебност, съобщава Ройтерс.

Агенцията цитира анонимни източници от американското правителство, които не са казали колко точно затворници са били пуснати на свобода през уикенда.

Белият дом ще предостави имената на всички 53 души на Конгреса и очаква депутатите да ги публикуват, съобщили същите източници.

Още по темата

В САЩ се питаха дали Хавана ще освободи всички 53 суши в рамките на споразумението между президентите Барак Обама и Раул Кастро от 17 декември 2014 за възстановяване на дипломатическите отношения, които Вашингтон прекъсна преди повече от 50г.

САЩ размениха трима осъдени за шпионаж кубинци за агент, който шпионирал в полза на САЩ. Американските власти посрещнаха и Алан Грос, хуманитарен работник, осъден в Куба.

Кубинското правителство информира администрацията на Обама през уикенда, че последния в списъка на затворниците е бил освободен.

Водещи кубински дисиденти заявиха в неделя, че не знаят дали е приключило освобождаването на затворниците. Според тях са след 17 декември са пуснати само 39 души, включително популярен хип-хоп изпълнител.