Асад обяви готовност за диалог със САЩ

По принцип в Сирия можем да кажем, че всеки диалог е нещо позитивно, коментира сирийският президент

27.03.2015 | 09:20 Редактор: Мариета Иванова
Асад обяви готовност за диалог със САЩ

Сирийският президент Башар Асад обяви, че е отровен за диалог със САЩ. В същото време той подчерта, че не може да има "натиск върху суверенитета" на страната му. Той направи коментара в отговор на интервю за телевизия CBS, предава БТА, позовавайки се на Reuters.

На въпрос във връзка с изявление на американския държавен секретар Джон Кери, че Вашингтон ще трябва да преговаря със сирийския лидер за слагане на край на конфликта в страната, Асад коментира: "По принцип, в Сирия можем да кажем, че всеки диалог е нещо позитивно и ще бъдем отворени за всякакъв диалог с когото и да било, включително със САЩ, базиран на взаимно уважение".

Асад коментира още, че няма пряка комуникация между Дамаск и Вашингтон и добави: "Всякакъв диалог е позитивен, както казах, разбира се, стига да няма натиск върху суверенитета на Сирия".

Съединените щати все още искат да договорят политическо споразумение за слагане на край на гражданската война в Сирия, което да изключва Асад, заявиха американски официални представители по-рано този месец след коментарите на Кери.