Меркел: Западът иска да гради безопасността в Европа заедно с Русия

Още не е ясно има ли успех от преговорите за Украйна, коментира германският канцлер в Мюнхен

07.02.2015 | 13:08 Редактор: Мариета Иванова
Меркел: Западът иска да гради безопасността в Европа заедно с Русия

Западът иска да гради безопасност в Европа заедно в Русия, а не срещу нея, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, предаде РИА-Новости.

Посещението в Москва имаше смисъл, но не е ясно дали ще има успех, коментира още Меркел, цитирана от информационна агенция ТАСС.

„След вчерашните преговори все още не знаем постигнали ли сме успех,” коментира тя.

„Никой не е заинтересуван от нов разкол в Европа”, посочва още Меркел.

Наред с това по думите й кризата в Европа е поставила под въпрос мирния ред. По думите на Меркел „действията на Русия са нарушили мирните принципи на съвместното съществуване в Европа”.

Германия изразява готовност да помага, заедно със своите съюзници, за „укрепването на трансатлантическата и европейска безопасност”, отбелязва още Меркел.

„Необходимо е сътрудничество за решаването на актуалните проблеми – от неразпростанението на ядрено оръжие до борбата с международния тероризъм”, отбелязва още Меркел.

Тя допълва още, че „въпреки кризата, ситуацията показва”, че сътрудничеството в Русия е важно по тези проблеми.

Западът трябва да използва икономически натиск срещу Русия, а не да оказва помощ на
украинската армия, заяви още Меркел, цитирана от ДПА и БТА. Според Меркел доставяне на
оръжия няма да помогне за уреждане на конфликта в Украйна, посочва AFP.

"Убедена съм, че този конфликт няма да бъде решен с военни средства. Нашата сила е в икономическия натиск", подчерта германският канцлер по повод намеренията на САЩ да доставят оръжие за Украйна.

"Броят на оръжията в региона е голям и не е довел до ситуация, в която виждам решение", отбелязва тя и добави, че координира политиката си със Вашингтон.

Още по темата

"Разбирам дебатите, но според мен повече оръжия няма да доведат до напредъка, от които Украйна се нуждае. Наистина се съмнявам,"подчерта още Меркел.

В изказването си на 51-та среща по въпросите за сигурността в Мюнхен германският канцлер подчертава, че решението в Сирия е по-лесно да се намери в сътрудничество с Русия. Меркел също така подчертава, че благодарение на сътрудничеството с Русия, химическото оръжие в Сирия е почти унищожено, предава ТАСС.

Мюнхенската конференция по безопасността или т.нар. Мюхенски Давос по безопасността е международна неправителствена, независима конференция за обсъждане на важни въпроси за сигурността. Основана е през 1962 от немския издател Евалд фон Клайст. Първата конференция се провела в Мюнхен като неформална среща на военни представители на страните-членки на НАТО за обсъждане на проблеми по трансатлантическото партньорство.