Юнкер: Няма да променяме всичко заради изборен резултат

Председателят на Европейската комисия призна, че някои политики ще трябва да се преустроят

03.02.2015 | 16:37 Редактор: Мариета Иванова
Юнкер: Няма да променяме всичко заради изборен резултат

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази готовност за диалог с Гърция. Това се случва 24 часа преди срещата му с новия гръцки премиер Алексис Ципрас, предава БТА, позовавайки се на AFP.

Юнкер в същото време отказва да промени всичко в Европа след издигането на радикалната левица на власт в Атина.
"Ще трябва да преустроим някои от нашите политики, но няма да променяме всичко заради изборен резултат, който се харесва на едни и не се харесва на други", изтъкна Юнкер пред евродепутати.

"Очевидно, трябва да имаме предвид демократичната волеизява и всенародното допитване сред гръцкия народ, от който се възхищавам много за неговата смелост и неговия начин да прави или да не прави нещо", отбеляза той.

"Но трябва също така онези, които спечелиха изборите в Гърция, да вземат предвид убежденията и начина на действие на другите (...) Съществуват и други обществени мнения, други парламентарни мнения", подчерта Юнкер, с което даде да се разбере, че не всички искания на новото гръцко правителство ще могат да бъдат чути на фона на съпротивата на някои страни членки.

Доста страни от еврозоната не възнамеряват да правят подаръци на Гърция. Сред тях са Финландия, Балтийските страни, Холандия, които наред с Германия са застъпници на драстичните бюджетни икономии. Португалия и Испания, които понесоха с пълна сила ударите на кризата и бяха принудени да положат усилия, за да отговорят на изискванията на своите кредитори, също са гневни на Гърция, според европейски източници.

В същото време всяко решение за бъдещето на страната трябва да се вземе с единодушие от 19-те членки на Еврогрупата – форума на министрите на финансите от еврозоната.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с Юнкер утре сутринта, преди да замине за Париж. Двамата ръководители вече разговаряха по телефона в събота и Юнкер призна, че разговорът е бил "труден".
Пред Европейския парламент Жан-Клод Юнкер увери, че не е застъпник за драстичните бюджетни икономии "на всяка цена".