Щайнмайер: Ако сепаратистите минат в настъпление, ЕС ще засили санкциите срещу Русия

Позицията на Гърция сериозно усложнява дебата за разширяване на ограничителните мерки, коментира външният министър на Германия

29.01.2015 | 17:16 Редактор: Мариета Иванова
Щайнмайер: Ако сепаратистите минат в настъпление, ЕС ще засили санкциите срещу Русия

Ако сепаратистите минат в настъпление, ЕС ще засили санкциите срещу Русия. Това заяви министърът на външните работи на Германия при пристигането на извънредната среща на Съвета на външните министри на ЕС, на която се обсъжда ситуацията в Украйна, предава ТАСС.

„Ако качеството на конфликта се промени, ако започне настъпление на сепаратистите, ще бъде необходимо да реагираме с помощта на значително по-сериозни мерки,“ коментира той.

По думите му, позицията на Гърция сериозно усложнява дебата за разширяване на наложените от ЕС санкции на Русия.
Щайнмайер коментира, че „в продължение на седмица обстановката в Източна Украйна се е влошила“. Той допълни, че въпреки, че в последните дни ситуацията се е поуспокоила, остава непроменена и подчерта, че очаква дълъг дебат за това какви ще бъдат следващите стъпки на ЕС.

Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини подчерта, че  решенията на съвета на ЕС ще бъдат насочени към прекратяване на боевете и постигане на примирие в Украйна.

„Ние, както винаги, ще работим върху запазването на единството ни с цел оказване на максимален резултат,“ коментира тя.
По думите й външните министри на страните от Евросъюза ще вземат решение на предстоящата среща на върха на 12 февруари.