От Киев: ЕС планира нови строги санкции за Русия

Това коментира украинският външен министър Павло Климкин преди срещата на външните министри от ЕС

29.01.2015 | 16:43 Редактор: Ирина Георгиева
От Киев: ЕС планира нови строги санкции за Русия

Европа се готви да наложи нови строги санкции на Русия за намесата й в конфликта в Източна Украйна, заяви на 29 януари украинският външен министър Павло Климкин преди срещата на външните министри от ЕС, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Министрите са готови да публикуват силна декларация и да обмислят нови строги мерки." - заяви Климкин след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

На срещата Столтенберг обещал НАТО да продължи да оказва политическа и практическа подкрепа на Украйна, съобщава ТАСС. Генералният секретар призовал и двете страни към прекратяване на огъня. Той изразил сериозна загриженост от ескалацията на насилието в страната и обвинил Русия в подкрепа за сепаратистите в Югоизточна Украйна.

Външните министри на ЕС ще се съберат на извънредна среща следобед след подновяването на насилието в източната част на Украйна и обстрела на пристанищния град Мариупол в събота, при който загинаха 30 души.

"Говорих с всеки от министрите през последните дни, с някои по два пъти. Имам ясното впечатление, че има голяма подкрепа за Украйна." - заяви Климкин.

Според проекта за решение се очаква външните министри да договорят за разширяване на черния списък с лица, срещу които са
наложени санкции заради конфликта. 28-те  ще решат също да удължат поне до септември първата серия от санкции срещу украински сепаратисти и руски представители.

Министрите може да поискат и да се подготвят нови варианти за действие, по-конкретно нови санкции, утежняващи икономическите мерки, наложени на Русия през лятото след катастрофата на малайзийски самолет. Целта е да се гарантира бързото и пълно прилагане на споразуменията от Минск, подчертава документът.

Въпросът за санкциите предизвика дебати. Германия и Испания се отнасят сдържано към засилването на санкциите, посочва АФП.

Климкин заяви, че ще се срещне с новия гръцки външен министър Никос Кодзиас, за да "му обясни ситуацията на място и логиката на мирно уреждане на конфликта".